Försvara den gemensamma välfärden

Vi bör protestera mot den planerade privatiseringen av äldreboenden i Uppsala, skriver Carl Åborg.

Vi bör protestera mot den planerade privatiseringen av äldreboenden i Uppsala, skriver Carl Åborg.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2019-11-26 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det svenska välfärdssamhället är på väg att försvinna.Att alla ska få vård och omsorg oavsett ekonomisk och social ställning har länge varit en självklarhet. Vården ska styras av behov och inte påverkas av den enskildes ekonomi, bostadsort eller bakgrund eller av privata företags vinstintressen. Det står till och med  i lagen! (hälso- och sjukvårdslagen). 

Men det är inte självklart längre. Utförsäljningen av den gemensamma, offentliga vården och omsorgen till privata, vinstdrivna företag pågår oförtrutet. Här och nu. Just nu planerar det politiska styret i Uppsala att lägga ut sex stycken äldreboenden på den privata marknaden. Vi kan läsa statistik och fakta om alla negativa effekter av privatisering och vinstjakt i vård, skola, omsorg och annan offentlig verksamhet. Effekterna är ofta dramatiska (tänk t.ex. Apotekstjänst och Nya Karolinska); hur kan det ändå fortgå? 

Jag tror att vi är många som har svårt att förstå vad det ”egentligen” innebär, hur hela samhället och allas levnadsvillkor påverkas. Den nu bioaktuella filmen ”Sorry we missed you” av Ken Loach kan hjälpa till att skapa förståelse också på ett djupare känslomässigt plan. Vi är inte riktigt där, som i det England filmen skildrar, bara väldigt nära. Men det går fortfarande att bromsa, om vi gör motstånd. Vi kan börja här och nu genom att protestera mot utförsäljningen av Uppsalas äldreomsorg