Försök inte detaljstyra oss åldersrika

Det är principiellt viktigt att pensionärerna får det utlovade billiga årskortet, skriver Carl-Gustaf Rudholm.

Det är principiellt viktigt att pensionärerna får det utlovade billiga årskortet, skriver Carl-Gustaf Rudholm.

Foto: Staffan Claesson

Insändare2021-05-22 05:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pensionärerna hindras att köpa billigt årskort här i Uppsala län till sina bussresor. Det kan tyckas vara en struntsak, i synnerhet eftersom det handlar om enskilda resor i Uppsala kommun. Icke desto mindre är det principiellt klandervärt och ett utslag av kommunala småpåvars brinnande lust att detaljstyra oss åldersrika och vår resefrihet. Kommunala tjänstemän med stöd av politiker tycker sig veta bäst vilka val som pensionärerna bör göra.

Det hela kulminerar när den kommunalt ansvariga här i Uppsala förklarar beslutet med att man vill hindra resande under pågående pandemi och följa riktlinjer som Folkhälsomyndigheten gett ut.

Kort sagt: Man är så nitisk och byråkratisk att man helt bortser från äldres livskvalitet och rätt att fatta egna beslut oavsett hur det påverkar deras välmående.

Återigen: Busskortet har ni lovat, men som vi inte kan köpa för att ni skyller på allt och ingenting. Kommunen har eller ska satsa 200 miljoner på äldrevården, ta en del av dessa pengar och så slå till nu och ordna det billiga årskortet.

Det är problematiskt när enskilda kommunala verksamheter med tjänstemän och politiker felaktigt lever i uppfattningen att individerna ska tjäna dem – när det faktiskt förhåller sig precis tvärtom. Pensionärerna är inte kommunens egendom, utan äldre medborgare som i det flesta fall arbetat och betalat skatt hela livet till det offentliga och faktiskt borde tjäna deras önskemål.

Lyckligtvis är detta inte normen för hur kommunal verksamhet ska bedrivas, utan en avvikelse som dessvärre riskerar att påverka allmänhetens uppfattning om offentlig maktutövning.

Just därför är det viktigt att markera mot det. Har man lovat så har man

På samma sätt som det är viktigt att markera när kommunala filosofer vill reglera äldres “matnormer” för att få dem att äta mer vegetariskt. Inte för att individen vill det, utan för att någon kommunal tänkare känner att det vore önskvärt, och inte drar sig, för att nyttja pensionärerna som redskap.

För övrigt anser jag att 65+ heter åldersrika

Carl-Gustaf Rudholm, f d  kommunpolitiker/Falun sedan 2006 boende i Uppsala/Funbo