Förskolan är en unik arena

Förskolan är en helt unik arena med alldeles för låg status i samhället och förskollärarna är en kunskapsbank som borde användas som referensgrupp i mycket högre utsträckning i diverse frågor, anser skribenterna.

I förskolan har pedagogerna en unik möjlighet att bygga relationer.

I förskolan har pedagogerna en unik möjlighet att bygga relationer.

Foto: NTB/TT

Insändare2021-12-21 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vet alla att förebyggande arbete är den i särklass mest hållbara lösningen på exepelvis problemet med uppkomsten av gängkriminalitet och vi vet alla att stödjande insatser bör ges i så tidig ålder som möjligt. 

I förskolan har pedagogerna en unik möjlighet att bygga relationer till såväl barn som vårdnadshavare och familjer. Detta gör att expertkunskap utvecklas, såväl om det enskilda barnets som hela familjers behov. Här finns kunskap som få andra har, från direkta erfarenheter på fältet. Men hur ofta blir förskolans personal tillfrågade om sin expertis när det gäller insatser mot kriminalitet, psykisk ohälsa eller ekonomisk utsatthet? Hur ofta ses förskolan som den absolut viktigaste arenan i samhället för arbetet med en social hållbarhet? Hur ofta beaktar man i politiska utredningar, åtgärdsprogram och problemanalyser att det viktigaste påverkansarbetet sker redan innan barnen når skolåldern? 

Politiker, polis, socialtjänst och andra stödjande verksamheter bör anstränga sig för att få till ett bra samarbete med de som sitter på de största möjligheterna till förändringspåverkan - de viktiga förskolepedagogerna - för att få bättre kunskap om, och möjligheter att ge, ett holistiskt stöd till utsatta grupper och individer. Lyssna till den expertis som finns inom förskolan om ni verkligen vill förändra samhället till det bättre. Se förskolan som den unika arena den är för barns utveckling och möjligheter till tidigt stöd där det behövs; inte endast i enskilda ärenden utan också i samhället i stort.

Nilla Wikberg, specialpedagog och barnrättsarbetare och Karin Sehlin, frilansskribent och barnrättsarbetare