Med dagens kunskap om hälsoeffekterna från småskalig vedeldning borde eldning i tätbebyggda bostadsområden förbjudas (undantag: krisläge och långvariga elavbrott). De totala utsläppen av giftiga partiklar är säkert lägre från moderna eldstäder än från äldre. För de närmast rökutsatta grannarna gäller dock det omvända förhållandet.
LÄS MER: Kraven på vedeldning bör skärpas
LÄS MER: Eldning dödar fler än kärnkraft
Eftersom moderna energieffektiva pannor och braskaminer kramar ur mycket värme ur bränslet blir den rök som lämnar skorstenen kallare än från en gammal anläggning. Det är därför som röken inte lyfter utan driver mot grannhusen och dras in med deras ventilation.
Att hänvisa till Energimyndigheten är meningslöst angående folkhälsan då deras intresseområde närmast verkar vara energieffektivitet och jordens klimat. Detta är inte samma sak som att värna om hälsan för grannar till vedeldare – snarast tvärtom. Märkligt nog hänvisar även Folkhälsomyndigheten till denna myndighet.
Tillsammans med experter från Umeå Universitet har Karin Sjöberg vid Svenska Miljöinstitutet beräknat vad olika partiklar och avgaser ger för hälsoeffekter. Rapporten visar att vedeldningen orsakar en för tidig död hos många människor i Sverige. Luftföroreningar leder till att cirka 1 000 människor förlorar mellan 13 och 15 levnadsår vardera i Sverige. Barn är mer utsatta än vuxna. Skärpta krav är otillräckligt. Förbjud vedeldning i tättbebyggda bostadsområden!