I dag har vi blivit helt beroende av plast i alla former. Vanligast är kanske plastpåsen. En vanlig plastpåse tar en sekund att tillverka, används i snitt i 20 minuter och det tar 400 år innan den är nedbruten om den ligger ute i naturen. Uppskattningsvis hamnar 300 miljoner plastpåsar i haven årligen.
På många håll i världen har man beslutat att förbjuda plastpåsar. I Kina, som vi ofta ser som en stor miljöbov, infördes förbud redan 2008. Nyligen genomfördes ett totalförbud i Paris efter att man i Frankrike tidigare förbjudit tunna genomskinliga påsar.
Enligt ett direktiv vill EU minska förbrukningen av plastpåsarna med målet 90 påsar per person och år fram till 2019.
I Sverige uppskattas att 670 miljoner plastpåsar säljs inom dagligvaruhandeln varje år, enligt en rapport från Naturvårdsverket.
En fabrikant uppger att butikens inköpspris är ca 70–80 öre styck och med ett konsumentpris på 2 kr innebär det en vinst på ca 800 miljoner för butikerna.
Hur ser det ut i Uppsala? Många butiker, som till exempel Systembolaget och vissa Coop-butiker, tillhandahåller enbart miljöpåsar gjorda av sockerrör. Andra butiker som Ica har det som ett dyrare alternativ.
I många fall kan det vara svårt att hitta alternativa material men när det gäller plastpåsar finns nu flera sådana.
I Avesta uppmanas man att sortera ut matavfall ur hushållssoporna i speciella papperspåsar som finns gratis i butikerna. Avfallstaxan reduceras för dem som gör detta.
En motion till kommunfullmäktige om att agera för utfasning av plastpåsar har nyligen inlämnats av Mohamad Hassan (L). Han vill att Uppsala kommun under 2017 inleder ett aktivt arbete för att kommunens samtliga enheter byter ut plastpåsar som är producerade av fossilbränsle mot klimat- och miljösmarta alternativ. Målet är att kommunen senast 2019 enbart använder påsar som är tillverkade av förnybara material.
Vi stöder detta initiativ men vill vi gå ett steg längre och förbjuda all användning av plastpåsar.