I våras övergick Sigtunas kommunala hemtjänst till privata Olivia. Syftet var att ”erbjuda brukare välfärdstjänster med högre kvalitet än tidigare”. Tyvärr har den ambitionen inte uppfyllts än. Fast personal cirkuleras till nya stadsdelar och nya brukare. Timvikarier från Olivias andra verksamheter tas in istället för vikarier som brukarna känner med resultat att de aldrig vet vem som kommer. Coronaisolering i hemmet, kombinerat med bristande förutsägbarhet och ny personal som saknar både relation och kunskap om personen skapar oro, otrygghet och risk för allvarliga och onödiga misstag. Att hemtjänsten skickar känd personal som bemöter dem på ett tryggt sätt är avgörande för livslust och livskvalité. Personalens sjuktal är höga och många slutar nu. Hög sjukfrånvaro och hög personalomsättning borde vara varningssignaler. Detta gagnar inte brukaren som skulle få det bättre!
Åtgärder för att minimera smittrisken av corona, hos brukare såväl som hela samhället, måste vidtas genom att begränsa personalutbyte mellan kommuner, stadsdelar och arbetslag. Att samma personal besöker smittade brukare ena dagen och friska nästa dag är djupt oroande. Detta borde bekymra inte bara brukare, grannar och anhöriga utan även Olivias ledning och kommunens ansvariga.
Hur säkerställer kommunen att deras äldre inte infekteras av en ambulerande hemtjänst samt att deras brukare får hemtjänstbesök som upplevs trygga och patientsäkra? Är det ekonomiska skäl att personalen cirkuleras hos alla brukare? Är brukarna till för hemtjänsten eller tvärtom?
Orolig anhörig
SVAR: Alla medarbetare ska stanna hemma vid symtom
Vi har normalt ett arbetssätt som minskar smittspridning med både arbetskläder, skyddskläder, personlig skyddsutrustning och basala hygienrutiner. Vi arbetar med att på olika sätt följa upp och vi ser att det finns en god efterlevnad inom Olivia Hemomsorg. Som alltid gäller att våra medarbetare fortsatt stannar hemma när de är sjuka.
Vi har en trygg situation med bemanningen men ser ett större sjukdomsbortfall än normalt, eftersom vi uppmanar alla med minsta symtom att stanna hemma. Vid anställning görs alltid en bedömning av kompetens, formell och reell. Det är även viktigt med personlig lämplighet.
Medarbetarna har tillgång till och använder skyddsutrustning enligt basala hygienrutiner och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Vi var tidiga att utöver rekommendationerna införa användandet av munskydd hos alla som uppvisade minsta sjukdomssymtom. Sedan ett antal veckor tillbaka har vi även infört att medarbetarna använder visir vid alla besök under sin arbetsdag.
Vi tog över verksamheten i Sigtuna den 1/4. Vi har identifierat ett antal områden vi behöver utveckla och påbörjat förändringsresan tillsammans i verksamheten.
Åsa Walderik, vd för Olivia Hemomsorg,