Flytta kortläsarna till bussarnas bakdörrar

Stängda framdörrar på bussarnna har minskat hoten och risken för smittspridning, skriver åtta skyddsombud.

Kortläsarna bör inte finnas vid bussföraren, skriver åtta skydsombud på Gamla Uppsala Buss och Nobina.

Kortläsarna bör inte finnas vid bussföraren, skriver åtta skydsombud på Gamla Uppsala Buss och Nobina.

Foto: STAFFAN CLAESSON/Arkiv

Insändare2020-06-12 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronapandemin är långt ifrån över och ingen vet när vi är tillbaka till normala gängorna igen. Sveriges höga dödsantal har väckt debatt och många länder, bland andra Cypern och våra närmaste grannländer, vill inte ta emot svenskarna när de väl öppnar sina gränser, på grund av att Sverige har valt en annan strategi att hantera pandemin. Gamla Uppsala Buss(GUB) och Nobina var de andra i landet som stängde framdörren för att skydda bussförarna medan huvudmannen (UL) vill vara först i landet att öppna dem igen, med en övertro på plexiglasets skyddande effekt och med motivering att påstigningen sker snabbare och intäkterna återgår till det normala.

Vi på Kommunal är av en annan mening och tror inte på denna lösning och inte heller att intäkterna kommer att öka bara för att man öppnar framdörrarna.Dessutom skapar man stor risk för smittspridning. Majoriteten av bussförarna är i medelåldern och uppåt, och det finns oroliga förare som är i riskgruppen.

Om en enda förare smittas, sprids smittan snabbt vidare till andra förare och detta medför stora mänskliga och ekonomiska kostnader för både individen och samhället. Även om man överlever sjukdomen finns alltid risk för komplikationer som följd. 

Minskat resande leder naturligtvis till minskade intäkter men nu har den svenska kollektivtrafiken fått enorma tre miljarder kronor av staten för intäktsbortfall och regionerna kan därmed modernisera sina biljettsystem.Kommunal vill att UL flyttar kortläsarens bak i bussen. Detta är tekniskt sett mycket enkelt genom kabeldragningar och några skruvar. UL bör även sätta upp biljettautomater vid knutpunkterna och tättbefolkade hållplatser. Kommunal anser att fysisk distansering aldrig kan uppnås fullt ut vid påstigning eller ombord på bussarna.

Tack vare påstigning genom bakdörrarna har även tjafs, verbala hot och fysisk misshandel av bussförarna upphört. Påstigningen sker snabbare och smidigare och man kan även hålla tidtabellen. Det borde ligga i UL:s intresse att underlätta resandet för sina kunder och trygga förarna mot smitta genom placering av kortläsare vid bakdörrarna. Det råder stor brist på bussförare i hela landet och just därför borde man vara rädd om den här yrkesgruppen på runt 1000 bussförare från över 40 olika nationaliteter som älskar sitt yrke, har hittat hem på både GUB och Nobina och gör en viktig samhällsnytta.Det vore oerhört synd att inte lyssna på bussförarna och inte tillmötesgå deras krav på en bättre arbetsmiljö.