Flygresenärerna har råd med skatten

Vem avstår en weekendresa till London för att den kostar 60 kronor extra, undrar Torsten Andersson.

Vem avstår en weekendresa till London för att den kostar 60 kronor extra, undrar Torsten Andersson.

Foto: Matthias Schrader

Insändare2018-06-02 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

UNT skriver den 8/5 om en debatt angående flygskatten. Miljöpartiets Niclas Malmberg menade att “Flyget är smutsigt och har varit skattebefriat”. Centerpartiets Solveig Zander hävdade å sin sida att “Flygskatten straffar vanliga människor för att det inte finns andra alternativ. Hur skall man exempelvis ta sig från Umeå till kontinenten i jobbet?”.

Jag tror inte att Zander behöver vara orolig. Den som flyger i jobbet från Umeå till kontinenten, exempelvis Bryssel tur och retur, får 60 kronors merkostnad. Jag tror att den personen (eller personens arbetsgivare) mäktar med denna kostnad.

Med tanke på svenska folkets semestervanor kan inte brist på pengar vara något större bekymmer. Vem avstår en weekendresa till London när den bara kostar 60 kronor extra med flygskatten? Samma sak för en veckas sommarsemester på Mallorca eller för den årliga skidsemestern till Alperna.

Resan till Thailand blir dock 400 kronor dyrare, men i relation till vad hela resan kostar är det nog att betrakta som kaffepengar, alternativt får man nöja sig med att åka vartannat år och då vara borta i tre veckor istället för två veckor.

Den som betar av världens sju underverk får räkna med ökade kostnader på 400 kr per underverk. Önskar man hinna med att uppleva världens mest kända korallrev, Stora barriärrevet utanför för Australien, innan den globala uppvärmningen helt förstört revet, får man punga ut med 400 kr.

Jag avslutar med ett citat från miljöpartiets språkrör, Isabella Lövin - “Om alla skulle flyga som i Sverige skulle vi steka planeten på nolltid”.