Replik till insändare av Ivona Blomqvist 16/12
Sida vid sida, tillsammans hjälps de åt
fortsätter nämnda progglåt och jag hjälper gärna till att reda ut de felaktigheter som Ivona Blomqvist påstår i sin insändare.
Först och främst kommer det inte att ske en kraftig hyreshöjning i år som skulle innebära en neddragning för gymnasierna på mer än 14 miljoner. Hyresuppräkningen för kommunens egna lokaler uppgår till 2,8 procent. Bakgrunden till att den totala hyreskostnaden för Uppsala kommuns gymnasier beräknas öka med cirka 9 miljoner i år beror främst på att de nyrenoverade lokalerna på Ellen Fries gymnasium tas i anspråk fullt ut till hösten. Det är lokaler som Uppsala kommun behöver för att klara det ökande elevantalet under de närmsta åren. När ett gymnasium är i uppbyggnadsskedet medför det av naturliga skäl en del tomplatser innan verksamheten kommit igång ordentligt.
Som skribenten skriver är Skolfastigheter ett kommunalt aktiebolag som följer både aktiebolags- och kommunallagen. I den sistnämnda återfinns kommunalrättsliga principer som bland annat innebär att det primära syftet inte är att frambringa vinst och att kommuner inte ska ta ut högre avgifter för sina tjänster än vad det kostar att tillhandahålla dem. Det vill säga, Skolfastigheters primära intresse är att äga och förvalta Uppsala kommuns pedagogiska lokaler.
Katedralskolan har inte ålagts att dra ned på budgeten med över 5 miljoner 2022 och har inte heller behövt dra ned på personal jämfört med höstterminen 2021. Vissa anpassningar görs i budget för datorinköp och läroböcker.
Vidare stämmer det inte heller att städningen och den administrativa supporten dragits ned på ett minimum. Det som har skett inom detta område är att Katedralskolan gått från städning i egen regi till inköp av städtjänster. Den administrativa personalen har varit densamma under hela 2021.
Ivona Blomqvist frågar sig vad medlen som sparades under distansundervisningen förra året på skolmat och bussresor hamnat? De lägre skolmåltidskostnaderna har dels gått till att finansiera löner för fast anställd skolmåltidspersonal, dels till ett ökat utrymme för andra kostnader på samtliga gymnasieskolor. De lägre resekostnaderna har minskat utbildningsnämndens hemkommunskostnader.
Slutligen, Hur prioriterar politikerna i Uppsala kommun? För mig är svaret enkelt. Jag kommer alltid att sätta skolan först och arbeta för att Uppsala ska ha en gymnasieskola av god kvalitet med bra arbetsmiljö för både lärare och elever.