Svar till insändare av Karl-Evert Mosten 24/3
Skyddsrum började byggas i större omfattning i Sverige under andra världskriget, och fram till 2002 gick det fortfarande att få statlig finansiering till skyddsrumsbyggande. De senaste 20 åren har alltså inga eller ytterst få skyddsrum byggts i Sverige. Det utreds för närvarande om skyddsrumsbyggandet ska återupptas.
Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som ansvarar för registerhållning och inspektion av skyddsrum. Om något brister i kartan kan det bero på en felaktig rapportering från en fastighetsägare. Fastighetsägarens ansvar är att hålla skyddsrummen i sådant skick att de går att iordningsställa inom 48 timmar. Det är alltså kommunens ansvar i de fall vi äger fastigheten, inte annars.
Därför gick det, strax efter Rysslands angrepp på Ukraina, ut en påminnelse till våra kommunala fastighetsbolag om att se över att det kravet efterlevs och att vidta åtgärder vid behov. I ansvaret ligger också att skyltningen ska vara korrekt. Kommunen uppmanar andra fastighetsägare med skyddsrum i fastigheterna att göra motsvarande och att hålla sig uppdaterade via MSB:s hemsida om vad som gäller. Om ett skyddsrum inte längre är funktionellt ska det avföras från MSB:s lista, men först efter en särskild prövning.
Beträffande Höganäs kan det möjligen vara en nedlagd undermarksanläggning för civilt försvar som insändaren avser, som aldrig avsetts som ett skyddsrum för allmänheten.
Kommunen har sedan angreppet på Ukraina byggt ut och kompletterat vår hemsida med information om skyddsrum – ett arbete som fortsätter löpande.