Hur stora kostnader och problem skall vargen få orsaka innan Rickard Malmström börjar överväga möjligheten att varg och djurhållning är en omöjlig kombination?
Han vägrar ta hänsyn till hur vargen påverkar levnadsförhållanden och försörjningsmöjligheter för alla berörda och använder flummiga teorier och obelagda påståenden som stöd för sin uppfattning att antalet vargar i Sverige inte får begränsas.
Att två av tolv hanar som sköts under senaste licensjakten var sterila därför att testiklarna inte gått ned i pungen anser han visa att vargen inte får jagas. Enligt Olof Liberg, docent i viltekologi vid SLU, förekommer denna missbildning hos färre än fem procent av hanarna.
Lars Jansson i Tärnsjö uppger att han lägger ned djurhållningen på grund av vargangreppen och har i tidigare inlägg blivit tillrättavisad av Malmström: ”Det finns andra faktorer som är viktigare” eftersom ”Det är fler fårägare på Gotland som lägger ned sina verksamheter än på fastlandet”, säger Malmström som tydligen anser sig ha avslöjat hur det egentligen ligger till.
Han har också sagt att han ser en fara i licensjakt på en djurart som finns i hundratusental ”mitt i massutdöendet av arter i ett av världens mest välmående länder” men blundar för att ett otal arter försvinner då vargen gör betesdrift omöjlig.
Han förkunnar att problemet inte är antalet vargar utan att de som drabbas inte får tillräckligt med stöd, och anser att staten ska stå för hela kostnaden för rovdjursavvisande stängsel (RAS).
Men har han räknat efter vad det skulle kosta att bygga och underhålla RAS kring alla små betesmarker och känner han till hur man bygger stängsel som förhindrar att vargar utanför stängslet vållar panik bland tamdjuren?
Och är det klokt att lägga stora summor av skattemedel på ett projekt som kan ha viss effekt så länge vargen hittar annan mat men som sannolikt är värdelöst när den gjort slut på vilda bytesdjur?
Han menar att en minskning av antalet vargar vore förödande, att vargstammen riskerar att utrotas och att det är förfärligt att ytterligare minska populationen.
Rickard bärande argument för att inte minska antalet vargar i Sverige verkar vara att han tycker att det är förfärligt, för varken han eller någon annan lär kunna förklara vad massutdöende och utrotningshot har med den saken att göra.
En minskning från drygt 460 till 170-270 vargar kan få oanade konsekvenser, säger han. En konsekvens som lätt kan anas är att problemen minskar något för människorna i vargreviren.