Färdtjänsten fungerar fortfarande inte

Under september fungeraed bara 6 av 24 resor som jag försökt boka med färdtjänst, skriver Albert Nylund.

Under september fungeraed bara 6 av 24 resor som jag försökt boka med färdtjänst, skriver Albert Nylund.

Foto: Patrik Lundin/Arkiv

Insändare2019-10-25 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 5/9 rapporterade UNT om att problemen med den kommunala skolskjutsen skulle vara lösta måndagen 9/9. Detta till trots så fungerar mina färdtjänstresor till och från mina studier vid Uppsala universitet fortfarande inte. Under september månad utfördes bara 6 utav de 24 studieresor med färdtjänst som jag försökt boka, något som alltså betyder att min färdtjänst fallerat 75 procent utav tiden! Dessa skamliga siffror har dock hittills förbättrats en aning under oktober, men jag fick fortfarande höra att det inte fanns några bilar för min hemresa från mina studier den 14/10. 

Detta trots att jag ringde ungefär 24 timmar innan avresa, samt erbjöd mig att åka en vanlig kombi och fälla ihop min rullstol, istället för att åka den rullstolstaxi jag är beviljad. Jag förväntas dessutom betala fullpris för mitt månadskort för studiefärdtjänst trots att resorna fallerat en majoritet utav tiden!
 

Från färdtjänstens trafikcentral har jag fått höra att en av huvudanledningarna till att jag inte kunnat boka mina studieresor är att trafikcentralen prioriterar skolturer. Detta argument gör mig perplex. Jag är ju själv beviljad färdtjänstresor till och från mina studier. Denna prioritering tyder alltså på att Uppsala kommun prioriterar studieresor för elever i grundskolan och gymnasiet över liknade resor för funktionshindrade högskolestudenter och arbetande. Enligt mig är denna prioritering moraliskt tvivelaktig, då ju högskolestudier och arbete är minst lika avgörande för den enskilde som vore fallet med studier på grundskole- och gymnasienivå!
 

Sammanfattningsvis kan vi alltså konstatera att även om skjutsen till och från skolan fungerar, så är detta inte fallet för skjutsen till och från högskolan.