Nästan dagligen kan vi se exempel på hur, i den offentliga sektorn, man tar till organisationsfråga som lösning på ett problem, som egentligen är politiskt. I UNT den 6 september berättas om Vänsterpartiets i Uppsala förslag att problemen inom färdtjänsten bör lösas genom att kommunen tar över alla transporter i egen regi.
Vilka som klarar och vilka som inte klarar att uppfylla högt ställda krav beträffande punktlighet, bemötande med mera ska avgöras vid upphandlingen.
Det är inte enkelt att dra slutsatser av inkomna offerter. Nej, just det. Så länge man inte klarar ett tydligt avtalsskrivande ska man använda egen regi. Detta gäller inte endast färdtjänst utan allt externt utförande inom offentlig sektor. Synsättet förefaller emellertid vara svårt att ta till sig för politiska beslutsfattare.
Paralleller kan dras till problemet med svag politisk styrning av landsting och regioner. Flera partier ser statlig drift som lösning, trots att staten grovt misslyckas i sin egen styrning (till exempel skolan och sjukvården)
Vad som nu krävs är utbildning av varje person med förtroendeuppdrag i kommuner och landsting/regioner i vad politisk styrning innebär och skapa förutsättningar för offentlig sektor att skriva avtal med externa utförare; avtal, som utan dröjsmål kan användas för ansvarsutkrävande.
Så, till Vänsterpartiet i Uppsala kommun och övriga partier: angrip sjukdomen, inte symptomen.