Faktafel i kommunens nya minnesskyltar

Skyltarna i Tullgarnsparken bör bytas ut igen, skriver Jan Winter

De nya skyltarna vid Tullgarnsparken innehåller  faktafel,  skriver Jan Winter.

De nya skyltarna vid Tullgarnsparken innehåller faktafel, skriver Jan Winter.

Foto: Läsarbild

Insändare2020-03-09 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala kulturförvaltning har efter årsskiftet bytt ut skylten vid konstverket Poetisk viloplats i Tullgarnsparken (ett i sig mycket relevant minnesmärke över överlevande judar som slog sig ner i Uppsala efter kriget). Den gamla skylten har kritiserats i många år för en rad faktafel. Blev det bra nu då? 

Nej. De historiska faktafelen är kvar (handlar om Tullgarnsparkens historia och om villkoren för judar som kom till Sverige efter 1945). Det inledande hebreiska citatet som i sitt felaktiga sammanhang bisarrt nog har ett klart judefientligt anslag är kvar. Och kulturförvaltningens tjänstepersoner fortsätter att ignorera/förminska ett annat judiskt minne från denna plats, nämligen det judiska pojkhemmet 1939-46, som stod exakt där skylten nu är placerad. Pojkhemmet nämns visserligen på den nya skylten men sägs ha legat på annan plats "i området". 

Kulturförvaltningens agerande gränsar till minnesstöld och man vill beklaga de judar för vilka konstverket tillkom. Faktaproblemen påminner starkt om hur man felaktigt försökt beskriva Ingmar Bergmans Uppsalatid på en skylt på Trädgårdsgatan, faktamissar som påpekats vid ett flertal tillfällen i denna tidning.

Gör om, gör rätt.
 

Karta: Tullgarnsparken