Etikkommittén skadar förtroendet

Liberalernas partistyrelse bör be Cecilia Wikström om ursäkt och åter placera henne på förstaplatsen på EU-listan, skriver Harald Bohlin.

Liberalernas partistyrelse bör be Cecilia Wikström om ursäkt och åter placera henne på förstaplatsen på EU-listan, skriver Harald Bohlin.

Foto: Per Groth/TT

Insändare2019-03-16 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Liberalernas etikkommitté har genom sitt utlåtande om Cecilia Wikström skadat mitt förtroende både för kommittén och för partiledningen, som stöder sig på detta utlåtande för att ställa sina villkor för att låta bli att peta henne från den förstaplats på liberalernas EU-lista, som tidigare fastställts i laga ordning.

Etikkommittén ville visserligen ”först och främst understryka att den inte ser något principiellt felaktigt i att politiskt förtroendevalda också har ett engagemang i näringslivet. För ett liberalt parti är det tvärtom naturligt att välkomna att personer med bakgrund i näringslivet också engagerar sig politiskt och vice versa.” Den konstaterar också att det inte finns ”någon enskild händelse där Cecilia Wikströms agerande i en enskild politisk sakfråga har ifrågasatts mot bakgrund av hennes näringslivsuppdrag´”!

Så var är problemet?

Kommittén lanserar två nya begrepp och talar om att ”omfattningen och arvodesnivån av hennes engagemang i näringslivet är så betydande att hon kommer att utsättas för väsentliga ifrågasättanden vad gäller hennes fokus och lojaliteter.”

Omfattningen: Är det någon som ifrågasätter att Cecilia Wikström inte skulle ha ägnat stort engagemang och mycken tid åt EU? Knappast! Men vad menas då med en omfattning som skulle motivera ett så drastiskt beslut?

Och arvodesnivån: det är väl knappast principiellt bärande att acceptera arvoden på en viss nivå men inte en högre?

De etiska regler man tillämpar ska rimligen kunna användas beträffande samtliga som i landet representerar Liberalerna i styrelser, nämnder och fullmäktigförsamlingar. Bland dem finns många som har hela sin försörjning i det enskilda näringslivet. Lojalitetskonflikter kan ju vara annan art. Där finns många som är aktiva i eller i vart fall medlemmar i andra föreningar än Liberalerna. Skulle de generellt vara diskvalificerade för att någon skulle kunna tänkas bli beskylld för att ha påverkats av andra lojaliteter än med partiet? Vad blir konsekvenserna? Är beloppens storlek problemet? Skulle det varit acceptabelt med lägre arvoden? Var går den gränsen? Vem bestämmer den?

Etikkommitténs prövning är oetisk genom att inte bygga på generellt tillämpbara principer.

Det finns mycket annat att säga om detta men det enda raka är att partistyrelsen erkänner att man förhastat sig, ber Cecilia Wikström om ursäkt och drar tillbaka uppdraget till valberedningen.

Ertikkommitténs yttrrande finns på nätet:

https://www.liberaerna.se/wp-content/uploads/etikkommitten-beslut-2019-03-06.pdf

Läs mer om