Alla dessa stubbar.
Vid promenad runt Slottet och våra få små parker i staden syns stubbe efter stubbe. Det saknas träd i alléer vid Slottet, men stubbar står kvar. Runt Slottet tappade jag räkningen, men där finns säkert mer än 25 låga stubbar.
Var det inte en återplantering som skulle ske enligt våra politiker? Eller är det åter ett exempel på signalpolitik? Som flytten av träden vid stadshuset. Jag upplever fortfarande att fler träd fälls än det planteras nya.
Är det en besparing? Den kan vi inte ha i en allt varmare betongstad. Man undrar var man eventuellt återplanterar, inte är det i Uppsala centrum där det sker en besinningslös förtätning.
Även höga stubbar tenderar att breda ut sig och kan se lite dystra ut. De gör nytta, men får inte ersätta nyplantering. Vi vill inte att staden ser ut som ett uttorkat ökenlandskap med döda träd.
Om beståndet av träd är gammalt behövs föryngring innan det är försent. Det tar årtionden för nya träd att växa upp.
Tyvärr är inte alla träd lämpade för stadsmiljö. Björk är ett exempel på ett snabbväxande träd som plågar många människor med sitt pollen. Inte blir det bättre i en stadsmiljö med asfalt, betong och höga murar av hus, där pollen blir liggande lång tid.
Tag bort stubbarna och plantera ett varierat bestånd av tåliga träd som tillför något till stadsmiljön, de behövs.
Ersätt stubbarna med nya träd
Tag bort stubbarna i staden och plantera ett varierat bestånd av tåliga träd, skriver
Foto: Janerik Henriksson/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.