Erikshjälpen uppmanar inte till brott

Vad våra ungdomar lyfter fram är ett stort samhällsproblem som förtjänas att ta på allvar. Det skriver Denis Bisaso, handledare Erikshjälpen Framtidsverkstad sommarjobb 2023 i en replik på svaren på deras insändare den 23 augusti.

Från UNT den 23 augusti.

Från UNT den 23 augusti.

Foto: Upsala Nya Tidning

Insändare2023-09-02 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ungdomar som plankar på bussen är inte kriminella utan gör det på grund av att de är fattiga. Så resonerade våra feriearbetare som jobbar i Erikshjälpens framtidsverkstad, Uppsala.

Reaktionerna har varit många, med både ris och ros. UNT:s chefredaktör Sakine Madion menar i ett svar på ungdomarnas insändare den 24/8 att Erikshjälpens unga medarbetare uppmanar till brott. Inget kan vara mer felaktigt. Vad våra ungdomar lyfter fram är ett stort samhällsproblem som förtjänas att ta på allvar. Nämligen att klyftorna ökar i samhället och det finns de som inte ens har råd med en bussbiljett.

Vi på Erikshjälpen Framtidsverkstad är stolta över att på olika sätt i enlighet med både barnkonventionen och våra egna mål möjliggöra för barn och unga att göra sina röster hörda, särskilt i frågor som rör dem (artikel 12). Därför har vi handlett dem i demokratiprojekt där de bland annat ordnat politiska debatter, gjort graffitikonstutställning på temat och intervjuat poliser för att nämna några saker. 

De ungdomar som står bakom artikeln har sommarjobbat i Erikshjälpens Framtidsverkstad. De har under sommaren, i enlighet med barnkonventionen, möjliggjort för andra barn och unga att känna till sina rättigheter och göra sina röster hörda. De ungas delaktighet i dialog och samtal som rör samhället är avgörande för att vara goda och aktiva medborgare, i framtiden men också nu och här. 

Varken Erikshjälpen eller våra ungdomar uppmanar till brott. Däremot önskar vi en större förmåga att se och tänka längre. Det vi lyfter fram är ojämlika uppväxtvillkor i olika delar av Sverige men också i Uppsala. Det är ett faktum som våra politiker och opinionsbildare måste ta på allvar. Det blir fel när ungdomars oro och samhällsanalyser avfärdas som kriminalitet. De förtjänar bättre!

Vi ser gärna att Uppsalas kommunpolitiker och opinionsbildare som Sakine Madon besöker oss i vår Framtidsverkstad. Det kan bli ett spännande och viktigt möte.