Efter dådet vid Risbergska i Örebro aviserar nu utbildningsministern behov av att stärka skolsäkerheten. I utredningen behöver primärt arkitekternas inflytande över skolbyggnaderna ingå. Häromdagen utnämndes Gottsundaskolan till ”Årets bygge 2025”. Bland kriterierna nämndes arbetsmiljö och samverkan.
Lärarna har alltsedan färdigställande av Tiundaskolan anfört arbetsmiljöproblem med glasade dörrar mellan klassrum och korridorer. Jag deltog i en facklig referensgrupp då och försökte med andra fackliga företrädare förhindra de föreslagna åtgärderna. Vår bedömning då var att elevernas koncentrationsförmåga kunde försämras om lediga elever eller andra kikade in i klassrummen. Lärare som satt i sina arbetsrum och planerade eller rättade prov kunde också störas av passerade. Skolfastigheter samt skolchefer accepterade dock arkitekternas visioner. Kriteriet ”samverkan” handlar tydligen bara om samverkan med fastighetsägaren, i Uppsalas fall kommunala bolaget Skolfastigheter.
Lärare vid nyrenoverade Ärentunaskolan protesterade redan innan Örebrodådet mot åtgärderna (UNT 28 januari). Jag har varit på besök vid nybyggda Gottsundaskolan och Brantingsskolan. Även lärare där protesterar på olika sätt, bland annat med skydd av olika slag mot insyn.
Det måste bli slut på produktion av skolbyggnader som försvårar skydd och inrymming vid eventuella nya dåd. För en eventuell attentatsman blir det lätt att se om det finns någon i klassrummet. Det finns inte utrymme för en hel klass att hålla sig dolda vid en tänkt inrymning. En attentatsman kan lätt krossa rutan och öppna låsvredet inifrån och komma in.
Ett antal skolbyggnader har nu pausats på grund av befarade kraftiga elevtalsminskningar. Sannolikt finns ritningar framtagna för en del av dessa. Skolfastigheter och skolchefer måste nu beakta utbildningsministerns uttalande och ta ny kontakt med arkitekterna för att säkerställa att kommande skolbyggnader hanteras annorlunda, dels utifrån ett trygghetsperspektiv, dels utifrån risken för störningsmoment av passerande utanför klassrum och personalrum.