Jag känner mig tvungen att lyfta de allergiska barnens perspektiv med anledning av diskussionen om städrutiner på skolor (UNT 20/11), vilket är orsaken till att vi har reglerna.
I mitt arbete som hygieniker på Arbets- och miljömedicin, Akademiska sjukhuset, utreder jag bland annat exponeringen för luftburna allergen för barn som remitteras av specialistläkare, där läkaren undrar om något i skolmiljön underhåller barnets sjukdom. Ibland beskriver barnen en mycket besvärlig situation i skolan. Trots det, har de i princip ingen möjlighet att byta skola eller klassrum, de är hänvisade till att vistas i den miljö där vuxna placerar dem.
Min erfarenhet är inte att det är rent i skolan, städningen borde tvärt om prioriteras. Jag blir förfärad av förslaget att elever och lärare ska städa (UNT 18711). Det är svårt nog med utbildad personal. Städning är en del av skolans verksamhet och har alltid kostat.
Det är inte grus och papperstussar jag tänker på, utan damm- Det synliga dammet på ytor visar att det var länge sedan någon städade. Det är ofta olika allergen som gör barnen sjuka. Allergen från växter, hästar, hundar och katter som varje dag förs in i skolmiljön via kläder och hår in till överfulla klassrum, även via fönstervädring. Allergenen lossar, virvlar runt och sprids i luften.
När skoldagen är slut, singlar allergen sakta ner och lägger sig som ett fint lager på alla ytor. Allergen är osynliga spöken ingen tror på. Om ytorna inte torkas, virvlar allergenen upp nästa dag när eleverna kommer, då förs nya allergen in i klassrummet, plus det som inte städats bort från föregående dag. Studier visar att mängden allergen i luften är högre i klassrum med textil inredning.
Barn med besvärlig allergi är det få som ser, ännu färre tar hänsyn till dem. Typiskt är att barnen inte vill uppmärksammas för sin allergi. Jag möter barn som lider i det tysta. Det kan trots starka mediciner ha flera dåliga värden, de besväras av hosta under nätterna, har ständigt kliande eksem och svidande små hudsprickor. En del klarar inte att gå till skolan varje dag, vilket leder till hög frånvaro.
Jag undrar var ni tycker att de allergiska och överkänsliga eleverna ska vara när de blir sjuka i skolan?
Folkhälsomyndighetens allmänna råd om städning i skolan är framtagna för att alla elever ska kunna vara i skolan. De beslut från miljöförvaltningen som jag tagit del av har varit väl avvägda och i linje med information som exempelvis förmedlas på elevhälsoportalens hemsida där mina kollegor i Stockholm lämnar evidensbaserade råd.