En folkomröstning är aldrig cirkus – det är allvar

Replik på insändaren "Folkomröstningen har blivit en enda stor cirkus" den 5 april.

Lars S Björndahl är vice partiledare för Utvecklingspartiet demokraterna (UP).

Lars S Björndahl är vice partiledare för Utvecklingspartiet demokraterna (UP).

Foto: Tomas Lundin/UNT arkiv

Insändare2024-04-14 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utvecklingspartiet demokraterna (UP) bildades för att vi vill fördjupa och utveckla den lokala demokratin. Rådgivande folkomröstningar stärker förankringen av viktiga politiska beslut. Folkomröstningar är allvar.

UP gick till val på stadsbyggnadsfrågan om mindre utbyggnad av stadsdelarna och ökad satsning i landsbygdsorterna och på de kommunala kärnverksamheterna vård, skola och omsorg. Följdriktigt handlar folkomröstningen den 9 juni om bebyggelseutvecklingen i Sveriges största landsbygdskommun. Detta särskilt som det strax efter valet fanns en majoritet emot spårväg i kommunfullmäktige ända tills Liberalerna ändrade sig igen.  

Demokratins allmänna tillbakagång är allvarlig. Det tilltagande politikerföraktet, att allmänheten upplever sig inte bli lyssnade på, att folk känner sig överkörda av maktpolitikerna, är ett allvarligt tilltagande och grundläggande problem. Den som vägrar att se det frånhänder sig ansvaret att göra något åt det. Reformerar vi inte demokratin kan utvecklingen ta en ände med förskräckelse, vilket vi faktiskt sett i länder som vi betraktat som demokratiska högborgar.

Raljerandet av förankringen av politiska beslut genom folkomröstningen slår tillbaka på den som ser den representativa demokratin som förträfflig. Till saken hör att Uppsalas väljare före valrörelsen 2022 inte visste något om vilka partier som hade en genomtänkt vision för stadsbyggnadspolitiken. Tack vare UP vet de nu mer. Att rösta blankt den 9 juni påverkar ingenting.