Kommentar till insändare av Jozef Schimmel och Fredrik Cleve Kjellröier 21/12
I en insändare den 21 december skriver Josef Schimmel och Fredrik Cleve Kjellröier att vi bör fira en ekologisk jul. Insändaren radar upp alla fördelar med ekologiskt jordbruk och hur mycket bättre det är än det konventionella. En lite mer nyanserad bild av det ekologiska jordbrukets förträfflighet skulle göra insändaren mer trovärdig. Om allt detta vore med sanningen överensstämmande, varför är det då en överväldigande majoritet av lantbrukarna som inte bedriver ett ekologiskt jordbruk? Den enkla sanningen är att de flesta lantbrukarna är kloka nog att inse att det ekologiska jordbruket inte är långsiktigt hållbart. Orsaken är ett regelverk som utarbetats på ideologisk grund, där man förbjuder konstgödsel och modern genteknik i växtförädlingsarbetet. Och en utopi att kunna förse en växande befolkning med livsmedel utan att använda konstgödsel.
Naturligtvis är det bra att använda så lite bekämpningsmedel som möjligt, öka den biologiska mångfalden, värna en god djurhälsa och så vidare. Men detta kan naturligtvis uppnås även om man använder konstgödsel och modern genteknik. Det är inte nödvändigt att underkasta sig rigida regler som bestäms av Krav utan vetenskaplig grund.
Insändaren avslutas med följande: ”detta är fakta och inga åsikter” och hänvisar till Epok (ekologisk produktion och konsumtion SLU). Det är riktigt att det bedrivs forskning på SLU om ekologisk odling men begränsas av Kravs regelverk. För att ett livsmedel skall klassas som ekologiskt får man ju till exempel inte använda konstgödsel och genmodifierade grödor.
Och till sist kan jag konstatera att man läst informationen från Epok lite selektivt, man nämner inget om de problem som finns även i ekologiskt jordbruk. Som exempel, naturgödsel avger också växthusgaser och orsakar övergödning vid fel användning. Man får även mindre skördar.