Djur behandlas bättre än människor

Kritiserast hus. När ska ansvariga börja lyssna på klagomålen och rätta till felaktigheterna på Psykiatrins hus? Det undrar insändarskribeneten.

Kritiserast hus. När ska ansvariga börja lyssna på klagomålen och rätta till felaktigheterna på Psykiatrins hus? Det undrar insändarskribeneten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2017-05-14 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Håller helt med om det som skrivs i insändaren 20 april, men tyvärr är det värre än så.

LÄS MER: ”Psykiatrin är rena katastrofen”

Hur kunde detta miljardbygge genomföras? Det hade varit bättre om hälften av pengarna gått till personalutbildning och att ”rensa bort” personal som fortfarande arbetar på ”stenåldersvis” (många har varit där för länge och resignerat) och få in nytt tänk i modern psykiatrisk vård! Vara medmänsklig, vilket inte är fallet i dag. Delvis beror det på okunskap och underbemanning samt vad ovan angivits.

Läkare och kuratorer bryter mot sekretess, sviker löften, behandlar vårdtagare som om de vore rena idioter, vilket de inte är, de råkar bara tillfälligt behöva vård och ska behandlas med respekt. Tänk er att alla kan drabbas av psykisk ohälsa någon gång i livet!

Man informerar inte vårdtagare eller anhöriga om brev som skrivs till myndigheter med mera, man bara gör det! Vilket kan bli katastrofalt för vårdtagaren.

När man som vårdtagare dagtid försöker gå ut en stund – om man får – står där nyfikna människor som är där på konferens eller liknande. De står vid ett stort fönster sluttande mot utgången, lunchar och fikar. Det är ”roligt att gå dit”. Vad är det för sekretess? Det är tydligen en spännande miljö. Konferenslokaler hade kunnats byggas i ett separat hus någon annanstans på området!

Det mesta har blivit fel, det måste ha varit väldigt inkompetenta personer som planerat detta hus som blev till nackdel för både vårdtagare och anhöriga. De hade i alla fall ingen kunskap om hur psykiatrivård fungerar! Hur roligt är det att träffa arbetskamrater och grannar med flera när man är där i en vårdsituation!?

Förslag 1: Inträdeskrav för anställning av läkare, kuratorer, främst slutenvården, samt övriga i beslutsfattande positioner. De ska vara inlagda på en sluten avdelning, tilldelas en matbricka och en säng under minst en månads tid, ej få lämna avdelningen som är låst (i ren förvaring som vården bedrivs nu). Eventuellt få träffa läkare var 14:e dag och ha någon att prata med kanske någon gång i veckan. Därutöver stå ut med bankande i väggar dag- samt nattetid, ett gapande och skrikande utanför rummet, bärsärkagång, vårdare som springer hit och dit även mellan avdelningar. Då skulle nog förståelsen för vårdtagarnas tillvaro bli bättre i denna vidriga situation – hur ska man kunna bli frisk här!?

Då kanske ni skulle förstå att det är outhärdligt! Det måste till en annan vårdform och omhändertagande som är beskrivet nedan.

Förslag 2: Det finns lösningar om man bara vill lyssna på förslagen.

Bygg om vårdavdelningar till en avdelning vid akut insjuknande, en avdelning för tillfrisknande, en avdelning för utskrivningsbar på väg till öppenvården. Som det är nu blandas alla vårdtagare och man får panik bara av att åka dit och veta att man måste vårdas i detta virrvarr! Man får inte in en anhörig som behöver vård där, de står bara inte ut i detta vårdkaos (de måste ha lugn miljö att vistas i). Både vårdtagare och anhöriga blir sämre av att vara i denna miljö, det förstår ni inte förrän ni vårdats själva på detta sätt! Det blir jättejobbigt där hemma både för vårdtagare och anhöriga när det enbart finns denna vård att tillgå!

Förslag 3: Ändra vårdform från sjukhusmiljö till vårdmiljö i samhället, till lägenheter på stan eller mindre behandlingsenheter, exempelvis femrumslägenhet där två–tre vårdtagare bor tillsammans med kvalificerad personal dygnet runt samt läkarkontakt flera gånger i veckan. Då skulle vårdtagarna kunna rehabiliteras snabbare och slippa vara i kaotisk sjukhusmiljö. Skapa fler läkar- och psykologtjänster, landstingsdrivna och privata – jätteviktigt!

När ska ni ansvariga börja lyssna på klagomålen och rätta till felaktigheterna? Slutenvård samt öppenvård måste kunna samarbeta bättre. Ni måste också lära er att samarbetet med anhöriga är av stor vikt och visa respekt för era medmänniskor vårdtagarna.

Min mor sa till mig en gång ”de behandlar djur bättre än människor i dag”. Så sant!

Läs mer om