Det här handlar vattenbristen om

Vi måste sluta använda dricksvatten för att spola toaletterna, skriver Alf Ahlstedt.

Vi måste sluta använda dricksvatten för att spola toaletterna, skriver Alf Ahlstedt.

Foto: Nora Lorek/TT

Insändare2019-10-11 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Denna sommar, som tidigare somrar, har det varit problem med tillgång på vatten på många platser i landet. Lite märkligt då planetens totala vattenresurser är konstanta sedan årtusenden. Vattenbristen handlar till stor del om två saker. Överanvändning av renat och processat vatten, samt otillräcklig kapacitet hos distributionsnätet för vattnet.
 

Idag processar och renar vi vatten till hög livsmedelskvalitet. Sedan används den största delen av detta livsmedel för latrintransport. Varje gång vi spolar en toalett använder vi ca 5-10 liter processat dricksvatten. Det är verkligen dags att separera dricksvatten och annat vatten i olika ledningsnät! Ett viktigt nytänkande i kommande planarbeten.
 

Att använda orenat vatten för latrin skulle ge flera fördelar. Dels skulle processkostnader kunna sparas in, liksom användning av processnödiga kemikalier. Dessutom skulle orenat vatten tas in i systemet, för att sedan återföras renat till kretsloppet efter att ha passerat våra förnämliga reningsverk. En verklig win-win situation för vår natur. Så sker redan på en del platser i landet. 
 

På allt fler offentliga toaletter används urinoarer med vakumfunktion. De fungerar utan vattenspolning. På större anläggningar sparar varje urionar in upp till 100 000 liter/år. Denna typ av urinoar finns på idag på varuhus, kryssningsfartyg med mera.
Dessa två enkla åtgärder är bara några exempel för hushållande med våra naturresurser. Bara fantasin sätter gränserna….