Replik på Gustaf Olssons insändare 5/6.
En skog är dynamisk; den kan inte konserveras och förbli intakt. Ju äldre en skog blir, desto rikare blir den, för däri interagerar allt fler arter med varandra i ett ekosystem som även vi människor är beroende av.
Dagens skogsbruk skiljer sig från det bruk av skogen som utövats i generationer innan vår. Det vet både Naturskyddsföreningen och Gustaf Olsson. Det är alltså naturligtvis varken Naturskyddsföreningen eller industriellt skogsbruk som ska tackas för fina skogar i Kungshamn-Morga, men det är på sin plats att tacka grundaren av stiftelsen Friherre Carl Cederströms Minne.
Gustaf Olsson säger i sin insändare att stiftelsen är som vilket företag som helst. Är det verkligen det, när ändamålet tydligt, enligt stiftelsens egen hemsida, är ”att för kommande släkten i naturvårdande syfte bevara ett stycke mellansvensk kulturbygd”?
Steget härifrån till att Mellanskog på stiftelsens uppdrag ska utföra en avverkning är skrämmande stort, även om Olsson kallar berörd del av reservatet för ”produktionsskog”. Det är också märkligt att förvaltaren av stiftelsen raljerar över att någon – i det här fallet representanter från Naturskyddsföreningen – allierar sig med grundaren Anna Cedergrens önskemål om bevarande av området. Naturskyddsföreningens representanter hade inte behövt ha synpunkter via insändare om den planerade avverkningen hade varit i linje med acceptabelt förfarande.
Det stämmer helt och fullt, som Gustaf Olsson skriver, att Naturskyddsföreningen tycker att allmänheten bör få uppleva skogar som är artrika, både nu och under kommande generationer. Höga naturvärden krockar ibland, men inte alltid, med förväntad avkastning vid avverkning. Risken för att en skogsförvaltare tvingas uppleva en krock ökar om området som förvaltas är ett naturreservat. Dessutom synes det bäst att klargöra att Naturskyddsföreningen verkar genom att förmedla kunskap om naturen och inte genom att äga den.
Slutligen är det så att gamla träd och värdefull murken ved, rödlistade arter och signalarter finns inom avverkningsplanerat område. Området ligger i ett naturreservat och är ett uppskattat rekreationsområde, som under våren 2020 varit synnerligen välbesökt. Inte ens månghundraåriga tallar har enligt avverkningsplanen planerats undantagna från avverkningen. Är det detta Gustaf Olsson refererar till som ”noggrann skötsel”?