Om vi vill bidra till ny kunskap behöver vi värna våra modersmål och lära oss så många nya språk som vi hinner med under livet. Att det räcker med engelska är en myt som inte blir sann bara för att man upprepar den med hög röst.
I förra veckans Uppsala Nya tidning (2022-11-22) publicerades ett enkelt svar på den svåra frågan om hur vi kan underlätta livet för stressade elever i skolan: Erik Rezazadeh föreslog då att vi skrotar Europarådets ambitiösa mål: mother tongue plus two och därmed lägger ned undervisningen i moderna språk för att enbart fokusera på engelska.
Även om jag bortser från vissa av Rezazadehs kategoriska och svepande förenklingar vill jag inte låta ett så aningslöst förslag som att radikalt reducera möjligheten för våra barn att utveckla språkkunskaper i andra språk än engelska stå oemotsagt.
Språkets första och mest grundläggande funktion är kommunikativ. Engelska (liksom kinesiska, franska, spanska och ryska) fungerar som lingua franca i många delar av världen men du behöver bara komma ner i Central- eller Sydeuropa för att inse att engelska ibland inte räcker ens för mycket enkel kommunikation.
Språk är kultur. Vi uttrycker oss som kreativa individer med vårt/våra språk. När vi lär oss ett nytt språk får vi samtidigt insyn i hur andra människors tänker, skapar och agerar. Med kunskap i fler språk följer rikare uttrycksmöjligheter och bättre förutsättningar att förstå andra.
Språk ger oss makt. Det behövs för att formulera och ordna komplexa tankar och utveckla tänkandet. Fler språk ger oss möjlighet att hävda vår rätt och ta initiativ i nya situationer. Språkkunskaper kan också skydda från andras oönskade kontroll och exempel på språklig och kulturell imperialism som vi måste kämpa emot.
I Sverige har vi möjlighet att lära oss flera främmande språk. Vi har också rätt att få modersmålsundervisning, vilket har positiva effekter för elevers språk- och identitetsutveckling, skolresultat och färdigheter i svenska (Ganuza & Hedman, 2017, 2018; Reath Warren, 2017, 2020; Utbildningsdepartementet, 2019).
Inom EU betraktas det tveksamt att göra engelska till gemensamt språk i unionen (Pernbring i DN 21/11–2022). I Sverige är det både okunnigt, historielöst och aningslöst att vilja reducera möjligheten att lära sig fler språk. Att det räcker med engelska är en myt som inte blir sann bara för att man upprepar den med hög röst. Vi behöver fler språk, inte färre!
Det behövs fler språk, inte färre
Att det räcker med engelska är en myt som inte blir sann bara för att man upprepar den med hög röst, skriver Birgitta Hellqvist.
Språk är kultur. Språk är makt, anser en insändarskribent.
Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.