Det är inte möjligt att bevara alla gröna ytor

I våra nya stadsdelar kommer det att anläggas parker och här finns också starka kopplingar till de naturreservat, skriver Erik Pelling och Ylva Stadell.

När vi bygger nya bostäder så är det av yttersta vikt att parker och andra grönområden vidareutvecklas., skriver Erik Pelling och Ylva Stadell.

När vi bygger nya bostäder så är det av yttersta vikt att parker och andra grönområden vidareutvecklas., skriver Erik Pelling och Ylva Stadell.

Foto: Robert Johansson/Arkiv

Insändare2020-06-21 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare Yvonne Flambe och Henrik Westman 23/5 

Uppsalas grönområden och nya bostadsområden väcker engagemang. Det är bra! Oavsett om man bor i en ny eller en befintlig stadsdel är det viktigt att ha tillgång till parker och grönområden. 

I Uppsala skapas arbetstillfällen och här vill nya invånare bosätta sig och befintliga Uppsalabor stanna kvar och bilda familj. Det kräver nya bostäder men också möjligheter till rekreation, en bra infrastruktur och samhällsservice. Vi ska inte bara bygga bostäder, vi ska bygga ett samhälle. 

I våra nya stadsdelar kommer det att anläggas parker och här finns också starka kopplingar till de naturreservat som skapats för att garantera alla en god tillgång på ströv- och rekreationsområden. 2018 togs beslut om tre nya stadsnära naturreservat. Det är viktigt att skydda stora naturområden för framtida generationer.

I en stad som ska fortsätta utvecklas så är det tyvärr inte möjligt att bevara alla gröna ytor. Men när vi bygger nya bostäder så är det av yttersta vikt att parker och andra grönområden vidareutvecklas. Ett exempel på det är Årstaparken som nyligen fått en rejäl ansiktslyftning med bland annat ett nyanlagt motionsspår, utegym, ny belysning och ca 90 nya träd: silverlönnar, magnolior och skogslönnar. 

När det gäller frågan om ljusinsläpp så prioriteras även detta. Vid varje planläggning görs studier kring bland annat dagsljus, kvartersutformning samt hur vi kan bilda nya eller förstärka befintliga grönytor.

Det är viktigt att planera och utveckla staden på ett så hållbart sätt som möjligt. Grönområden och ljusinsläpp är viktiga för människors välbefinnande och hälsa, och dessa aspekter finns med i alla nya stadsdelar och nybyggnadsprojekt.