"Uppdrag granskning – lämnade att dö" sändes av SVT den 22 januari. Programmet handlar om missförhållanden på lågtröskelboenden för hemlösa.
I Uppsala kommun finns inget lågtröskelboende. Istället får människor med dessa problem – om de inte får plats på härbärget – sova utomhus, ibland i många minusgrader.
Det man inte berör i "Uppdrag granskning" är personalen på dessa boenden. Det är en allvarlig brist.
Om det ska finnas en förutsättning att få ett lågtröskelboende att fungera, så betyder personalen allt. Tillräckligt många personal, tillräckligt utbildad personal och framförallt personal som vill jobba med målgruppen.
Jag tror att det största misstaget man gör är att man ordnar en lokal och sedan anställs personal utan att tillämpa noggrann rekrytering gällande kompetens och lämplighet för jobbet.
Ett lågtröskelboende ska inte vara "sista anhalten", en dumpningsplats. Ett lågtröskelboende ska vara en möjlig början, en nystart. Det krävs mycket av personalen, både på boendet, men också i samverkan med socialtjänst, psykiatri och somatisk vård. Med det sagt, så förstår varje människa att detta kostar mycket pengar.
Så är vi tillbaka i frågan om människovärde. Det är inte människovärdigt att gå omkring med allt du äger i en väska på ryggen och inte veta var du ska sova nästa natt.
De mest utsatta människorna måste få kosta
Det måste få kosta en del att ge det stöd som Uppsalas hemlösa behöver. Det menar insändarskribenten och tidigare socialarbetaren Rosemarie Rask.
Eftersom det inte finns ett lågtröskelboende för hemlösa i Uppsala riskerar många att behöva sova ute, ibland i flera minusgrader, skriver insändarskribenten.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.