Jag vill tacka Hans-Eric Lindahl som uppmärksammade att många friskolor i Uppsala garanterar att alla kommunala och statsbidrag går till elevernas utbildning. Även Stiftelsen Liten Lär med Småbarnskolan Liten Lär och Uppsala Enskilda Skola som jag representerar hör till denna grupp.
Sju av tio elever i fristående skolor runtom i landet finns hos huvudmän med under ettusen elever totalt. Det finns inga stora pengar att tjäna vare sig de bedrivs som aktiebolag, stiftelse eller i annan form. Men inte heller de stora kan dras över en kam. Bland dessa finns både bolag och stiftelser som återinvesterar alla eventuella vinster i skolverksamheten.
I verkligheten arbetar vi ständigt med effektiviseringar då uppräkningen av ersättningarna sällan är lika höga som kostnadsökningarna. Samma arbete görs i kommunala skolor. Överskott behövs i fristående skolor för att balansera mot år med förlust och för att finansiera investeringar i undervisningsutrustning och lokaler. Även kommunen budgeterar överskott av exakt samma anledning, men det syns inte lika tydligt på grund av kommunens storlek.
Det sägs ofta att fristående skolor inte har samma kostnader för sina lokaler som kommunen. Men i verkligheten drabbar lokalkostnadsökningar i kommunens skolor även eleverna i friskolor. Skolor som äger sina lokaler kan direkt jämställas med kommunens skolor. De som hyr kan vara bundna av långa hyresavtal. Men inte heller skolor med kortare avtal kan skala bort några kvadratmeter om elevtalet sviktar.
Jag hoppas att riksdagen kan enas om regler som garanterar att alla skattemedel verkligen går till elevernas utbildning och att partierna förstår att friskolorna måste ha marginaler då de inte har samma ekonomiska trygghet som kommunerna. Allra viktigast är dock att fokus läggs på kvaliteten i landets alla skolor och på att se till att skolorna har tillräckliga resurser för att erbjuda en god undervisning.
De flesta friskolorna har inga vinstuttag
Replik på insändaren "Reformera friskolesystemet" den 19 januari.
Från UNT den 19 januari.
Foto: Upsala nya Tidning
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.