De äldre är en outnyttjad resurs

Behov av omsorg uppstår på grund av sjukdom, inte på grund av ålderdom. De äldres kraft och förmåga borde därför utnyttajas mer, skriver Harald Nordlund.

Svaghet och styrkor finns i många former och i alla åldersgrupper, skriver Harald Nordlund.

Svaghet och styrkor finns i många former och i alla åldersgrupper, skriver Harald Nordlund.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2020-04-15 13:47
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Omsorgen om människor som uppnått pensionsålder tar sig i dessa dagar tydliga uttryck. Tänk på att det inte bara handlar om huruvida du själv blir smittad utan även om att du kan smitta andra och tänk särskilt på de äldre. Det är två av många budskap. 

Den särskilda omsorgen om äldre i vår svåra tid är motiverad. Med ökad ålder följer generellt försämrat immunförsvar. Viktigt, emellertid, är att vi inte låter sjukdomen covid-19 ytterligare förstärka en syn på äldre som en homogen grupp, som ses som en belastning. Svaghet och styrkor finns i många former och i alla åldersgrupper. Fler människor lever och mår bra allt längre. 

Tänk om vi kunde upphöra att tala om äldre, som några som ska vårdas. Tänk om vi kunde tala om solidaritet med anledning av inträffad sjukdom, inte på grund av viss ålder. Behov av omsorg uppstår på grund av sjukdom eller andra tillkortakommanden, inte på grund av ålder. Tänk om vi kan börja inse att personer, som lämnat arbetslivet kan ses som outnyttjade resurser.  

Politiken måste därför inriktas på att skapa ökade möjligheter att kombinera arbete, samhällsengagemang och fritid, oberoende av ålder. Politikens uppgifter handlar också, i hög grad, om att rikta insatser för livsstilsförändringar, där kostvanor och fysisk aktivitet är centrala. Till detta kommer den stora betydelse natur och kultur har. Mycket finns också att vinna genom hembesök hos äldre för att informera om kultur- och fritidsaktiviteter och om vilken service som kan fås i hemmet.  

Kommunen är en solidaritetsorganisation. Solidaritet med människor, som lämnat arbetslivet, kan anses handla om att riva ålderstrappan och åldersbarriärer, den handlar om att förändra attityder och den handlar om vård och omsorg. När vi övervunnit coronakrisen måste kommunen tydligare än hittills visa att den i dessa avseenden är just en solidaritetsorganisation.

Kontakter över generationsgränser är nödvändiga i strävanden att förnya arbetslivet, utveckla demokratin och berika utbildning och kultur. Allt handlar om den grundläggande synen på människans värde.