Därför avvaktar vi med bältrosvaccin

Vi vet ännu inte om det nya bältrosvaccinet har så goda effekter att det kan motivera kostnaden, skriver Mikael Köhler.

Vi vet ännu inte om det nya bältrosvaccinet har så goda effekter att det kan motivera kostnaden, skriver Mikael Köhler.

Foto: FREDRIK PERSSON/TT

Insändare2020-11-02 05:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare av Birgitta Boman 24/10

I en insändare i UNT föreslår Birgitta Boman att äldre personer skulle erbjudas gratis vaccination mot bältros.

Region Uppsala följer nationella rekommendationer när det gäller vaccinationsprogram och det finns idag ingen rekommendation om att införa allmän vaccination mot bältros. 

Det vaccin som just nu är aktuellt för bältros är relativt nytt och i det organ som samordnar regionernas införande av nya läkemedel, det så kallade NT-rådet, har vi ännu inte tagit ställning till om det ska subventioneras eller inte. Först behöver vi veta mer om konsekvenserna av att införa en sådan vaccinering. Har det så goda effekter att det kan motivera kostnaden det medför? Vården ska vara rättvis och prioriteringarna ska göras på god etisk och vetenskaplig grund. Om just detta vaccin ska vara gratis blir konsekvensen att annat får stå tillbaka. Regionerna har därför bett Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket att göra en hälsoekonomisk utvärdering av vaccinet. 

I väntan på att frågan är färdigutredd får den som vill ha det nya bältrosvaccinet bekosta det själv. Jag kan förstå att det är en tung kostnad för den som vill skydda sig, men vi behöver använda våra gemensamma resurser på bästa sätt, och därför måste vi avvakta med att börja subventionera vaccinet till dess att vi är säkra på att det är rätt prioritering.