När min mamma dog ägnade mina syskon och jag mycket tid på att få hennes lägenhet att framstå så fin som möjligt inför försäljningen. I Uppsala har det kommunala fastighetsbolaget Uppsalahem AB, med styrelseordförande Elnaz Alizadeh (S) och vd Mattias Tegefjord, tydligen den motsatta affärsmodellen. Man kan undra om den ger samma utdelning - eller om den enbart ger de involverade mindre jobb på allas bekostnad.
I en intervju i UNT 20 mars om den planerade, katastrofala, utförsäljningen av Håga Bycentrum, säger Uppsalahem AB:s vd Mattias Tegefjord bland annat att: "Byggnaden är dessutom nedgången med stora renoveringsbehov där bland annat tak, ventilation samt eldragningar behöver ses över, och vi behöver höja hyran."
Eftersom Uppsalahem AB som äger fastigheten ansvarar för underhåll av fastigheten, kan Uppsalahem AB bara skylla sig själv för att den är "nedgången med stor renoveringsbehov". En fastighet är inte som ett träd som lever och sen dör. En fastighet ska underhållas. Dessutom är det enligt Jordabalken olagligt att inte underhålla en fastighet.
Under de nu mer än tio år jag har vistats i Håga har jag aldrig sett minsta spår av underhåll av Håga Bycentrum. Det är som om Uppsalahem - som i en lång rad andra fastigheter - som en medveten strategi systematiskt har låtit bli att underhålla fastigheterna. Märk väl att det rör sig om fastigheter som ägs av alla i kommunen eftersom Uppsalahem AB är kommunalt ägd.
En annan aspekt är att man inte kan förvänta sig att höja hyran efter underhåll av en nedgången fastighet. Att ha tak ovan, fungerande ventilation och säker el är ingen lyx det ska betalas extra för. Precis som det gäller fastighetens fönster som inte heller har underhållits.
Allt detta har det skrivits mycket om. Dels direkt till plan- och byggnadsnämnden, dels i insändare i UNT.
Jag anser att Uppsalahem medvetet och systematiskt bryter mot lagen. Inte bara i Håga, utan i Uppsala i Stort. I sammanhanget är det intressant att det politiska organet plan- och byggnadsnämnden är enda instansen som har befogenhet att ingripa om en fastighetsägare bryter mot lagen. I en så kallad rättsstat är det anmärkningsvärt att sådant kan hända precis framför näsan på oss, och att den enda kontrollinstansen är under politisk kontroll, det vill säga inte är oberoende.