Den 17 mars stängde regeringen gymnasieskolorna på grund av corona. Har distansundervisningen sen dess funkat bra, hyfsat eller uselt? Svaret beror på vem man frågar. Den 7 maj varnade Sveriges elevkårer för stress, ensamhet och dålig studiero efter en enkät bland gymnasister.
Hur mycket lär sig eleverna? Vi vet inte. Antagligen har en hel del fungerat väl. Men det är ett fullskaligt experiment som pågår, med Sveriges 15-19-åringar som försökskaniner.
Det är dags för regeringen att öppna gymnasieskolorna igen, nu! Kunde de stängas över en dag, så kan de öppnas på lika kort tid.
Låt eleverna få ordinarie verksamhet igen, och låt dem få tid tillsammans den sista månaden före sommarlovet. Skola är undervisning och betyg, men också viktig gemenskap, särskilt i tonåren.
Vid det här laget vet vi att gymnasister inte är en riskgrupp. Att för- och grundskola hålls öppna har andra skäl, men smittriskerna är de facto större bland små barn. Skälen att särbehandla 15-19-åringarna håller inte längre, och deras uppoffring är oproportionerlig.
Medan gymnasisters skolgång förpassas till hemmet, går det till exempel bra att besöka krogen som vanligt. Det är absurt, logiken är obegriplig. Jag tar själv gärna en öl med vänner – i normala tider – men nog blir det mer distans om krogdörrarna stängs, säg efter kl tio.
Politiker har beslutat om stöd till företagare och deras livsverk. Vackert så. Tolv års skolgång är 01:ornas livsverk, låt dem fira det och ta studenten så det syns! Corona har redan vänt arbetsmarknaden till deras nackdel. Det fanns gott om förstajobb för de som gick ut 2019, nu är det helt annorlunda. Det är grymt att ovanpå det låta gymnasisterna avsluta sin studietid i digital ensamhet.
Dags att öppna gymnasierna - och stänga krogarna
Låt eleverna få ordinarie verksamhet igen, och låt dem få tid tillsammans den sista månaden före sommarlovet, skriver Lena Lundström
Det är absurt att gymnasisternas skolgång förpassas till hemmet, samtidigt som det går bra att gå på krogen som vanligt, skriver Lena Lundström.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.