Stefan Hanna och Carina Kumlin beskriver (22/5) hur valfriheten i äldreomsorgen fungerar idag och hur den förmodligen kommer att se ut ett tag till. Men när de rödgrönas vilja infaller vid upphandling om några år borde inte ens Utvecklingspartiet demokraterna tro att vänsterstyret, som de stödjer, skulle agera annorlunda än förut.
När de borgerliga hösten 2014 överlämnade styret till vänstersidan drevs 4 av 5 äldreboenden i privat regi. De var alla upphandlade enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) som är den formen som nuvarande styrande partierna avser att återgå till. LOV tillkom senare.
2017 kommunaliserades sju äldreboenden från privat drift. 2018 övergick nio boenden från privat drift till kommunen. Utvecklingen fortsatte under 2019 med ytterligare fyra kommunala övertaganden. 2020 avbröts sju upphandlingar och boendena fortsatte i kommunal drift. Kvar blev bara ett äldreboende upphandlat enligt LOU. Även då sade de styrande partierna att de ville se en ökad konkurrens.
Det enda kvarvarande LOU-boendet är idag föremål för upphandling men de privata bolagen får inte lämna anbud. Endast idéburna organisationer får delta. I Stockholm, som har över tjugo idéburna utförare av äldreboenden, var det bara en som lade anbud vid en sådan upphandling och då avbröts den. Verksamheten drivs idag i kommunal regi. Hur blir det i Uppsala som bara har tre idéburna organisationer?
Det är tack vare LOV som kvaliteten och mångfalden i äldreboenden ökat både inom privat och kommunal regi.
Allt som jag skrev den 15/5 var sant. Man bör vara försiktigare med orden. Debatten vinner inte på att kopiera vissa presidentkandidater i väst.