Människovärde eller byggherrvälde
Vart är vi på väg?
Bykänsla eller storstadsgetto i området Hindsgavel i Ekeby?
”Hittills har byggherrarna och ekonomin fått styra arkitekturen för mycket” sade Erik Pelling, när den nya arkitektpolicyn för Uppsala presenterades i januari 2017.”Eftertanke har inte alltid funnits med i bilden”, sade Claes Larsson, stadsarkitekt i Uppsala, vid samma tidpunkt.
Den nya arkitektpolicyn 2017 innehåller en checklista som aktörerna ska ställa sig inför i nya projekt t ex:
Hur hanteras balansen mellan täthet och ljus?
”Samspel mellan befintligt och nytt. Byggnaders storlek, värnande av grönytor, god livsmiljö, samverkan mellan aktörer samt tillgänglighet”, är policyns olika avsnitt.
Hushöjden, i det nya förslaget vid eventuell nybyggnation i Hindsgavel (Ekeby), har efter massivt motstånd, bantats något. Fristående höghus, på upp till 10 våningar, har i det nya förslaget ersatts med en sammanhållen tät mur på 5 våningar. Fortfarande är detta betydligt högre än omgivande bebyggelse och skapar inte balans mellan täthet och ljus.
Befintliga bostäder på motsatta sidan gatan ( Nordengatan ), som dessutom är placerade nedanför gatunivån, omges då av ett dagsmörker med obefintligt ljusinsläpp i lägenheter och på uteplatser. Ljus och luft behövs för människors växande och välbefinnande. Detta vittnar all forskning om!
Nybyggda bostadsområden innehåller höghus, och med denna insikt flyttar de nya bostadsinnehavarna in. Ekeby har till stor del bebyggts under 1980-talet med stor tanke på samklang med tidigare bebyggelse till både arkitektur och hushöjd.
Ska byggherrarna och deras vinstekonomi återigen få styra, där livskvalité får stå tillbaka? Vart är vi på väg?
Människovärde eller byggherrevälde? Livsluft eller ekonomistyre?
Eftertanken – glömde vi den?
Låt de nuvarande boende vara delaktiga i att forma en livsmiljö, där livkraften gynnas!