Bygg ett konstmuseum med höga ambitioner

Uppsala borde inspireras av Danmarks arkitektur och ambitiösa stadsutveckling, skriver Christian Chambert.

Redan för tio år sedan skrev Erik Pelling med flera om danska byggnader med "internationell lyskraft", vilket borde inspirera till ett nytt konstmuseibygge, skriver Christian Chambert. (På bilden Konserthuset i Köpenhamn.)

Redan för tio år sedan skrev Erik Pelling med flera om danska byggnader med "internationell lyskraft", vilket borde inspirera till ett nytt konstmuseibygge, skriver Christian Chambert. (På bilden Konserthuset i Köpenhamn.)

Foto: Lars Moeller/TT

Insändare2021-09-12 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunfullmäktige beslutade den 31 maj att konstmuseet temporärt ska vara kvar på slottet. Men det kom egendomligt nog inget besked om hur kommunen vill gå vidare för att hitta en permanent lösning. Den massiva kritiken mot slottet kvarstår. Det finns en betydande samsyn om att museet behöver mer ändamålsenliga och betydligt större lokaler. Politikerna har under sommaren haft möjlighet att fundera på hur de vill fortsätta planeringsarbetet.

I en visionär debattartikel i UNT den 29 november 2011 – som jag fann under sommaren vid en rensning i pappershögarna – skriver Erik Pelling (S) med flera från S och MP att blickarna bör riktas mot vårt södra grannland. ”Danmarks huvudstad har hittat en framgångsrik form för stadsutveckling som bidragit till att man har uppfört byggnader som gett internationell lyskraft.” Tanken går naturligtvis till danska Henning Larsen Tegnestues förnämliga Konsert & Kongress-byggnad på Vaksalatorg.

Särskilt viktigt är det även att nationella och internationella arkitektbyråer får tävla om de bästa lösningarna. Skribenterna betonar också att invånarna tidigt bör bjudas in till diskussioner, workshops och stadsvandringar.

Erik Pelling och medskribenter lovar att ”Det ska inte råda något tvivel om Uppsalas höga ambitioner vad det gäller arkitektur och en hållbar stadsutveckling.” Debattartikeln för tio år sedan syftade till att få tillstånd en arkitekturpolicy för kommunen. Men den är också profetisk med tanke på många invånares önskan att Uppsala efter en internationell arkitekttävling uppför en centralt belägen konstmuseibyggnad. 

Stadsbyggnadsförvaltningen har överblick över vilka lägen som är tänkbara ur olika aspekter. Kommunen bör föreslå lämpliga tomter som underlag för en offentlig debatt senare under hösten. Dags att politiken får tillbaka självförtroendet från 2010-talets början, lämnar det opraktiska slottet och tankarna på nya otympliga provisorier i form av uttjänta industrilokaler. Det finns sedan tidigare flera tänkbara uppslag. Mitt förslag till lokalisering är i första hand Hamnplan vid Tullhuset och Fyrisån. 

De politiker som vill undvika att få pinsamma frågor om mandatperiodens stora fadäs på kulturområdet bör se till att ett väl genomtänkt projekt för ett nybygge har kommit en bra bit på väg innan valrörelsen drar igång. MP och S, glöm inte löftena från november 2011. Andra partier är välkomna att bidra så att Uppsala äntligen får en nyuppförd konstmuseibyggnad med ”höga ambitioner”.