Billigare kollektivtrafik ökar tryggheten för unga

Studier visar att ungdomar känner sig trygga och säkra i kollektivtrafiken i Uppsala. Ett starkt argument för att sänka busspriserna menar tre företrädare för Barnombudet.

Skribenterna vill sänka busspriser för ungdomar för att ge alla unga en möjlighet att ta sig runt i Uppsala.

Skribenterna vill sänka busspriser för ungdomar för att ge alla unga en möjlighet att ta sig runt i Uppsala.

Foto: Maria Hedenlund

Insändare2024-08-14 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För oss personligen och förmodligen för alla er som läser detta inlägg, så gör det ont i plånboken när UL vill att vi som ungdomar ska betala 720 kronor för en 30-dagars biljett. Eller en enkelbiljett för 27 kronor. För att man ska kunna ta sig till skolan, sina fritidsaktiviteter eller träffa vänner, färdas säkert hem på kvällen och så vidare.

Kollektivtrafiken ska inte vara en klassfråga om vilka som har och inte har råd. Vi tycker att det är oerhört ledsamt att det har blivit så dyrt. Inte minst för att kollektivtrafiken behövs användas av alla för att möta många av de miljö- och klimatutmaningar som Uppsala står inför de kommande åren.

Vi vill sänka busspriser för ungdomar för att ge alla unga en möjlighet att ta sig runt i Uppsala, ta sig till aktiviteter, med mera. Ungdomar ska inte heller behöva gå hem i mörkret på grund av att de inte har råd med en biljett för att ta sig några stationer.

Med det nya biljettsystemet anser UL att det ska vara enklare och billigare i slutändan om man åker utanför zon 1, vilket sällan just ungdomar gör. Detta gynnar inte majoriteten av Uppsalas invånare som bor centralt. Enkelbiljetten gäller även endast i 75 minuter och en bussresa till Öregrund tar cirka 1,5 timme. Enligt UL-policy måste biljetten vara giltig under hela resan. “För att en biljett ska vara giltig för resa måste den finnas med under hela resan och kunna uppvisas vid en eventuell biljettkontroll”. Detta innebär i praktiken att man måste köpa två biljetter!

Flera gånger har vi valt att gå hem från kompisar istället för att ta bussen. För att vi inte kände att det var värt att betala den dyra biljetten. Varje gång har vi känt oss otrygga på vägen hem. Speciellt i denna tid då det är mycket oroligt på gatorna.

Studier visar att 100 procent av killarna och 82 procent av tjejerna känner sig trygga och säkra i kollektivtrafiken i Uppsala*. Borde inte detta vara ett tillräckligt starkt argument för att sänka busspriserna och ge Uppsalas ungdomar ökad möjlighet till säkerhet och trygghet?

*Liv och hälsa ung 2023 Total (regionuppsala.se)