För ett drygt år sedan flyttade jag ut från staden till landet. Jag bor nu 15 kilometer norr om Uppsala och upplever ett lugn och en frihet som inte erbjuds i stadens vimmel.
En del av kostnaden är förstås att behöva pendla in till jobb, skola och aktiviteter. När jag bodde i staden så var jag och familjen utan bil i fem år och vi kunde cykla överallt. Flytten innebar ett bilköp vilket var en nödvändighet.
Faktum är dock att vi bor nära en väg som har bussanslutning in till stan och barnen tar bussen för att åka till skolan. Ibland tar jag också bussen tillsammans med barnen. En bussbiljett för mig kostar 56 kronor, enkel resa. Om jag tar bilen ensam kostar bensinen för min resa runt 25 kronor och det dubbla om jag ska räkna totalkostnaden per mil.
Det kostar alltså mig mer att åka bussen än att sätta mig ensam i bilen och köra själv till stan. Det förefaller mig obegripligt i dessa tider av miljökris, fossila bränslen och utsläpp. Kollektivtrafiken i Region Uppsala går under trafik- och samhällsnämnden.
Enligt citat från Region Uppsalas hemsida står det följande: ”Målet är att så många som möjligt ska resa med kollektivtrafiken och att den då bidrar positivt till den miljö- och klimatpåverkan som finns idag med utsläpp, buller och trängsel”.
Jag önskar respons från Region Uppsala hur den rådande prisbilden av busstrafiken ska möta syftet med kollektivtrafiken?