Uppsala kommuns förslag för bostadsbyggande i Sävja, Bergsbrunna, Nåntuna och Vilan innebär att man vill anlägga en ”stadsgata” efter väg 255 med 3-5 våningsflerbostadshus från Kuggebro och söderut på befintlig jordbruksmark fram till Nåntuna-Sävja. Man vill också bebygga åkermarker mellan väg 255 och järnvägen, norr om Sävja gård, och väster om väg 255, samt i området öster järnvägen i Bergsbrunna.
I kommunens förslag till Översiktsplan för 20 år sedan fanns samma förslag till byggande. Motståndet från de boende i Sävja-Nåntuna-Vilan-Bergsbrunna var då stort, vilket befästes genom protester och yttranden. Planerna att bebygga på jordbruksmark och att bygga stadsgata efter väg 255 förkastades slutligen och dessa förslag togs då bort från kommunens översiktsplan. Men nu presenteras samma förslag till bebyggelse igen.
Länsstyrelsen har i yttrande över Samråd om förslag till fördjupad översiktsplan för de Sydöstra stadsdelarna inklusive Bergsbrunna, skrivit
”Länsstyrelsen delar inte kommunens ställningstagande om att ta ianspråk jordbruksmark i de nordliga delarna av planområdet. Inte heller delas synen på hur jordbruksmarken i stadens omland ska användas och brukas.”
Våra åker-och hagmarker är ett resultat av ett tusenårigt slitsamt arbete av våra förfäder. Några jordbruksmarker nybildas inte längre, vi har det vi har, och dessa måste förvaltas långsiktigt hållbart och ansvarsfullt. Klimatkrisen ökar risken för matbrist i framtiden. När Sydeuropas åkermarker torkar ut och blir alltmer obrukbara, kanske redan om 30 år, kommer de nordiska åkermarkerna i Europa att bli mycket värdefulla. Arealen jordbruksmark är begränsad på planeten Jorden, och även dessa marker lär behövas i framtiden för att försörja befolkningen. Att bygga på jordbruksmark gör dessa oåterkalleligt förlorade. Bebyggda jordbruksmarker får vi aldrig tillbaka.
Uppsala kommun har de senaste 20 åren tagit mycket jordbruksmark i anspråk för expansion och byggande. Nu senast mellan Gnista-rondellen och E4 där industri- och bostadsområden byggs. Det är dags för kommunen att hejda sig och ta sitt förnuft till fånga för framtidens samhälle. Kvoten för byggande på Uppsala kommuns jordbruksmark är redan fulltecknad.
Att bygga ”stadsgata” utefter väg 255 skulle också fullständigt förändra landskapsbilden och områdes nuvarande karaktär, med öppna jordbruks- och ängsmarker. Denna miljö har varit en viktig kvalitet för de medborgare som valt att bosätta sig i denna del av Uppsala. En ”stadsgata” kan passa i centrala Uppsala men inte i de sydöstra förorterna.
Följ Länsstyrelsens förslag och skrota planerna på att bygga en stadsgata på jordbruksmarker utefter väg 255, från Kuggebro till Nåntuna-Sävja, samt bebyggelse på Sävja gård åkermarker.