Beredskapen i Uppsala

I UNT fanns den 17/3 en insändare med frågan Hur är Uppsala kommuns beredskap?

Ett skyddsrum i en källare i ett flerfamiljshus.

Ett skyddsrum i en källare i ett flerfamiljshus.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-04-11 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 25/3 kom svaret som berättar om att kommunen sedan 2014 arbetat med att stärka kommunens beredskap. Hur den beredskapen hittills har gjorts berördes inte mycket och sällan ser vi kommunens ca 95 kommunikatörer berätta något, men när pandemin kom till Uppsala fanns inte mycket till beredskap. Allt tycktes avvecklat eftersom vi endast skall utvecklas till en allt större stad som enda mål.

Fyrspår och egna odlingar på balkonger låter fint, men om den verkliga beredskapen hur människor skall skyddas vid krig, nämns fortfarande inte ett ord.

Jag har två gånger i UNT redan den 14/6-20 (Tror man skyddsrum aldrig behövs?)och 30/11-20 (Vi bygger för tätt för högt och utan skyddsrum)efterlyst i UNT en debatt om skyddsrum, helt utan svar eller reaktion från Uppsalas kommunikatör.

Nu efter Rysslands anfall på Ukraina har någon börjat räkna antalet skyddsrum som finns registrerade på MSB, men fortfarande inte ett ord från kommunen huruvida man fortfarande inte tänker kräva vid nybyggnationer att skyddsrum skall byggas.

Sedan 1988 har enlig uppgift inte ett enda skyddsrum byggts i Uppsala. I vårt grannland Estland krävs vid varje villabyggande att bostaden skall ha ett skyddsrum. Själv har jag räddats till livet av ett estländskt skyddsrum 1944. 

Fyrspår kan lätt bombas och nybyggda höghus kan lätt bombas och då hjälper inte egna balkongodlingar att hålla Uppsalaborna vid liv! Det är mycket positivt att det kommer att lagras frystorkad skolmat, men låt oss då hoppas att det finns säkra förvaringsutrymmen för detta vid ett angrepp. 

Hur många skyddsrum planeras och kräver man, i det nya omtvistade byggnadsområdet i södra staden?

Kommer man att fortsätta att riva kulvertarna i Ulleråker, eller har man nu insett att dessa kan användas på ett bättre sätt?

Kommunen har och tar ett stort ansvar vid en kris, påpekar vår stads UNT-kommunikatör. 

Låt oss gärna höra ett svar angående krav och planeringen av nya skyddsrum.