Barn svälter i Sverige – lägg inte ned räddningen

Folke Bernadotte regionhabilitering är en del av Akademiska sjukshuset i Uppsala och tar emot barn med extrema ätsvårigheter.

Folke Bernadotte regionhabilitering är en del av Akademiska sjukshuset i Uppsala och tar emot barn med extrema ätsvårigheter.

Foto: Privat

Insändare2022-02-26 09:11
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Barn svälter i Sverige, räddningen läggs ned

Petat lite i maten, åt inget. Drack ett par klunkar vatten. Så står det ofta i boken där förskolan dokumenterar dagens intag. Trötta barn kommer hem och får en klämgröt innan middagen, kvällens intag blev ett halvt kex. Nya försök i morgon.

Alla föräldrar har nog varit där någon gång, oro över om ens barn får i sig tillräckligt med mat. För oss är det varje dag, månad efter månad, år efter år. Inläggning igen, nya besök på BVC eller BUM. Sond sätts i näsan en period och sen nya försök med näringsdrycker. Vissa får gastrostomi för fortsatt sondmatning. Våra barn har ätsvårigheter, eller som det ibland kallas – ätovilja. De svälter utan hjälp, vi lever i konstant oro. Oftast är erfarenheten om våra barns problematik låg runt om i landets regioner.

Region Uppsala har ett habiliteringsteam på Folke Bernadotte Regionhabilitering, Matlaget, som är Sverigeledande inom att hjälpa barn med ätsvårigheter. Det bör Uppsala vara stolta över! För många av oss är det en helig gral, det är dit vi alla vill. Där arbetar teamet på ett helt annat sätt än andra regioner, tvärprofessionellt och med längre och intensiva habiliteringsperioder. Några av oss har varit där och vill dit igen, andra kämpar för att få igenom sin remiss. Nu rycks mattan undan våra fötter, Matlaget riskerar att läggas ned i befintlig form. Kvar finns ingen att vända sig till i Sverige som har så lång och samlad kompetens. 

Vi menar att Region Uppsala tvärtom bör utöka verksamheten, kötiden är lång och i dag behandlas uppåt hundra barn varje år hos Matlaget. De senaste åren har trycket ökat. Teamet är också en högintressant forskningsresurs med sin unika erfarenhet. Om det på sikt leder till att fler regioner vill satsa på att utveckla liknande tvärprofessionella team är det såklart välkommet, mer kunskap behövs. 

Den risk och konsekvensanalys som nu ska göras behöver omfatta hela landet och därmed alla berörda barn, inte bara region Uppsala. Vår uppmaning till samtliga regioner runt om i landet är att säkra samverkan och därmed finansiering så att ni slipper sätta sond på våra svältande barn om och om igen.