Bara veckor kvar till valet – vi behöver få veta vad som gäller

UNT:s granskning visar att det inte finns något parti som står för ett nej. Det handlar i stället om att rösta ja eller blankt. Det skriver Bo Aronsson.

Det drar ihop sig till folkomröstning i Uppsala. Men flera frågor saknar fortfarande svar, anser skribenten.

Det drar ihop sig till folkomröstning i Uppsala. Men flera frågor saknar fortfarande svar, anser skribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2024-05-22 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så står vi här förvirrade och vet inte vad vi ska tro. I fredagens UNT framgår med all önskvärd tydlighet att den fråga som har formulerats inför folkomröstningen är så diffus att partierna i fullmäktige redan innan omröstningen tolkar möjliga utfall på helt olika sätt.

Folkomröstningen handlar om att svara ja eller nej på en svårtydd fråga. UNT:s granskning visar att det inte finns något parti som står för ett nej. Det handlar i stället om att rösta ja eller blankt. Varför har vi i så fall en folkomröstning? En sådan brukar handla om man antingen är för eller emot något.

Vi kan förstås visa vårt missnöje mot omröstningen genom att rösta blankt. Men då vet vi inte om det i stället kommer att tolkas som ett missnöje mot utvecklingen i Uppsala i stort. Eller om det kommer att tolkas som en röst för spårväg, eller kanske till och med emot? 

Kvar finns alternativet att inte rösta alls, att genom ett lågt röstdeltagande visa att utfallet av omröstningen inte kan läggas till grund för beslut om hur Uppsala ska utvecklas.

Med endast tre veckor kvar till valet behöver vi få veta vad som gäller. Partierna bör tydligt redovisa sina ställningstaganden: vad ska vi rösta på och varför? Vad händer om det blir ett ja från uppsalaborna? Eller om det blir en mmajoritet av blankröster? Och vad sker om valdeltagandet blir lågt?

För att få svar på dessa frågor har Dialogforum Uppsala bjudit in gruppledarna i kommunfullmäktige till en debatt. Debatten, som är öppen för allmänheten, äger rum den 22 maj kl 18 i Folkuniversitetets aula, Bergsbrunnagatan 1.