Bara osäker väg från hållplatsen

Hållplatsen vid Takpannegatan vid Gränbystaden skulle behöva ett övergångsställe,  skriver Ingrid Thulin.

Hållplatsen vid Takpannegatan vid Gränbystaden skulle behöva ett övergångsställe, skriver Ingrid Thulin.

Foto: Pär Fredin/Arkiv

Insändare2019-09-24 06:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För att nå affärerna i Gränbystaden kan man ta buss 1 från Nyby och stiga av vid hållplats Takpannegatan (läge B). Hållplatsen ligger mitt emellan två cirkulationsplatser på Österleden. För att nå butiksområdet måste man korsa Österleden. 

Då har man två alternativ:

Om man, från busshållplatsen, fortsätter gå i bussens körriktning kan man gå på en trottoar som slutar med avfasade trottoarkanter mot Österleden för att underlätta för barnvagnar, rullstolar, rullatorer. Samma avfasade kanter finns på andra sidan av Österleden. Men det är inte ett ordinarie övergångsställe –  det finns inga målade streck på gatan, och ingen skyltning. Bilisterna har alltså inga krav på sig att stanna för att släppa över fotgängare. Där kan man bli stående mycket länge.

Om man i stället går tillbaka mot Nyby för att nå det ordinarie övergångsställe som finns i anslutning till Edith Södergrans gata, finns det ingen trottoar att gå på. Då får man gå i vägkanten på den stundtals mycket trafikerade Österleden. Ett mycket olustigt val, särskilt med barn, barnvagn, rullstol, rullator...

Det första alternativet ger alltså en säker promenad längs Österleden, fram till en osäker övergång. 

Det andra alternativet ger en osäker promenad längs Österleden fram till ett säkrare övergångsställe.

Jag har skickat ovanstående till Gatu- och samhällsmiljönämnden, med kopia till Trafiksäkerhetsrådet 2019-01-17, men har inte fått något svar. Jag föreslår en översyn av detta, och snabba åtgärder för att skapa säkerhet för busstrafikanter.