På Tingshusets gård i hörnet av Österplan och S:t Olofsgatan och mot Storgatan finns planer på att uppföra två nya byggnader. En fem våningar hög byggnad mot Österplan och en fyra våningar hög byggnad mot Storgatan mellan Tingshuset och grannfastigheten.
Tingshuset är q-märkt enligt gällande detaljplan 2004. Fastigheten ska skyddas interiört och exteriört och gården får inte bebyggas.
Upplandsmuseet utförde en byggnadsminnesutredning 2019 på uppdrag av Länsstyrelsen med anledning av att fråga väckts om byggnadsminnesförklaring av Tingshuset i oktober 2017. Utredningen visar att Tingshuset har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde och klassas som byggnadsminne. Tingshuset uppfördes 1956 och är en av de få kvarvarande och bevarade tingshusbyggnaderna från den epoken.
Ylva Stadell (S) byggnadsnämndens ordförande, säger i UNT 2023-06-30:
”Vi kommer föreslå att man backar ett steg och ändrar i detaljplanen så att den blir tydligare, säger byggnadsnämndens ordförande Ylva Stadell (S).
Konsekvenserna kan bli att skyddet för den södra fasaden stryks, så att bestämmelsen inte längre står i konflikt med husbygget. Det finns ett antal varsamhetsbestämmelser för byggnaden som man antagligen behöver plocka bort när det gäller den gaveln, säger Ylva Stadell.
En ombyggnation och förändring har gjorts på den södra fasaden tidigare vilket har minskat värdet på den södra fasaden säger byggnadsnämndens ordförande Ylva Stadell. En ny entré har tagits upp och ett fönster har satts igen.
En originalbild från 1956 visar att den södra gaveln fortfarande har sitt ursprungliga utförande och att den inte har påverkats av ombyggnation. Värdet har inte minskat.
Nämndens ordförande Ylva Stadell har en genial lösning när olika intressen och åtgärder står i konflikt med varandra. Det är bara att stryka och plocka bort skyddet! Obegripligt och respektlöst! Kommer samma metod att användas i andra bygglovsärenden?
Proportionalitetsprincipen är en viktig rättssäkerhetsprincip. Enligt principen ska olika intressen bli vägda och ställda mot varandra Det är viktigt att väga två intressen mot varandra, för att se om en åtgärd är proportionerlig vilket är det stora huvudsyftet med proportionalitetsprincipen. Om en åtgärd inte är proportionerlig ska den inte bli använd.
Om den har blivit använd, kan det behöva utredas.