Vi har kunnat läsa att Kajans friskola ska läggas ner vid årsskiftet. Många upprörs, och det med rätta. Elever, i behov av särskilt stöd, rycks upp från sin trygga tillvaro.
Men något som också bör understrykas är att nedläggningen av Kajan är ett tydligt exempel på problemen med dagens system. Vi har i Sverige en skola på en marknad, där skolor köps, säljs eller läggs ner. Under en lång tid har vinstdrivande skolkoncerner också haft stor frihet att etablera sig, vilket påverkar kommunerna negativt då de också måste konkurrera på denna marknad, samtidigt som planeringen av den kommunala verksamheten – och möjligheten att ta ansvar för alla elever i kommunen – försvåras.
Hur långt bort har vi kommit från avsikten med skolan som en del av samhällsbygget? Skolan ska ge alla elever kunskap och möjlighet att utvecklas till demokratiska medborgare, men också bidra till att ge barn och unga självförtroende och framtidshopp. Det kräver stabilitet och långsiktighet för att ge trygghet för elever och rätt förutsättningar för lärare.
Marknadsskolan har också visat sig ha negativa konsekvenser på skolans inre arbete, med
fokus på betyg och resultat, vilket försvårat lärares möjligheter att bedriva professionell undervisning med fokus på kunskapsutveckling.
Marknadsskolan behöver därför avvecklas helt för att ge stat och kommun möjligheter att återupprätta skolan som en samhällsbyggande institution med fokus på kunskapsutveckling för alla elever och tidigt stöd där det behövs.
Dessutom krävs att kommunen har förutsättningar att planera långsiktigt – vilket idag hindras av friskolors etableringsfrihet och möjlighet att med kort varsel lägga ner delar av sin verksamhet.
Skolan ska styras av demokratiska beslut – inte av marknaden. Kommunerna ska ha den slutliga beslutanderätten om skoletableringar för att kunna planera sin skolorganisation med sikte på en likvärdig skola för alla.
Svenska folket har förstått detta och undersökningar visar återkommande att majoriteten önskar att marknadsskolan avvecklas och att möjligheten att gör vinst med skattemedel tas bort. Politikerna själva påtalar också att friskolorna är ett problem (UNT 28/11).
Även Norge ser bristerna i marknadssystemet och har nu utrett en avkommersialisering inom välfärden.
Men när ska våra politiker förstå allvaret och börja ta ansvar? Är det dags för en folkomröstning?