Att resa är att leva, också för de med diabetes

I Uppsala län har cirka en av fem låtit bli att resa någon gång till följd av diabetes. Men flera beskriver att krävande resor har gjort dem tryggare och stärkta i tron på egna förmågor. Det skriver Kjell Wejdemar, Diabetesföreningen Region Uppsala.

Diabetes är en kronisk sjukdom som kräver en omfattande egenvård dygnet runt. Men det behöver inte vara ett hinder för att resa.

Diabetes är en kronisk sjukdom som kräver en omfattande egenvård dygnet runt. Men det behöver inte vara ett hinder för att resa.

Foto: Adam Ihse / TT

Insändare2024-08-16 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommaren är för många förknippat med semester och resor. Så även i år. Det gäller också för de runt 20 000 personer som lever med diabetes i Uppsala län. Alla med diabetes, som vill, ska våga resa – med planering och sunt förnuft går det alldeles utmärkt. 

Diabetes är en kronisk sjukdom som kräver en omfattande egenvård dygnet runt. Med hjälp av mediciner och tekniska hjälpmedel samt balansera kost och motion är målet att få en jämn blodsockernivå på rätt nivå. Blodsockret påverkas av många faktorer som exempelvis kost och dryck, värme, fysisk aktivitet, akut sjukdom, infektioner med feber, stress, annan medicinering med mera.

Många av dessa faktorer är inte alltid helt enkla att kontrollera på resande fot, när vardagens vanor ofta överges och livet blir mer oregelbundet. Därför är det tyvärr inte heller jätteförvånande att det, bland de nära 3 800 svarande på en ny medlemsenkät från Svenska Diabetesförbundet, är många som uppger att de någon gång av avstått från reseaktiviteter.

Exempelvis rör det sig om reseaktiviteter utanför EU. Tolv procent av personer med diabetes typ 1 har avstått från dessa resmål, medan samma andel är fyra procent bland personer med typ 2 diabetes. Vidare finns det en tydlig könsskillnad. Bland kvinnor i förstnämnda grupp är det fjorton procent som har avstått från resor utanför EU, medan andelen bland män med diabetes typ 1 är åtta procent.

I Uppsala län är det cirka en av fem som svarar att de har låtit bli att resa någon gång till följd av diabetes. Många med en kronisk sjukdom som diabetes mår bäst av regelbundenhet och rutiner, men jag vill gärna slå ett slag för att flera ska våga bege sig ut i världen trots sin diabetes.

För personer med diabetes kan det bidra till en ökad livskvalitet att övervinna några av de hinder som sjukdomen medför. Flera beskriver att krävande resor har gjort dem tryggare och stärkta i tron på egna förmågor.

Det handlar inte om att vara dumdristig, men kort och gott om att ha en bättre framförhållning än kanske genomsnittet behöver inför resan. Mängder av personer med diabetes reser utomlands varje år och med planering, checklistor samt läsa på om vad som krävs på resan så går det alldeles utmärkt.

Att resa är att leva skrev H.C. Andersen – jag håller med. Trevlig resa!