Återinför sommarkorten för unga

Återinför gratis buss för barn och unga på sommaren, skriver Adam Järphagen.

Återinför gratis buss för barn och unga på sommaren, skriver Adam Järphagen.

Foto: Staffan Claesson/Arkiv

Insändare2019-10-24 06:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommarkort borde införas igen. Det fanns för något år sedan och var gratis för alla som slutade åk 6– 2:an på gymnasiet. Det var väldigt uppskattat bland båda barn och vuxna, då föräldrarna slapp skjutsa barnen till till exempel badplatser och köpcentrum, och de slapp köpa dyra bussbiljetter åt sina barn. Om sommarkortet fanns skulle flera barn vara ute och röra på sig, vilket är mycket bättre för kroppen än att bara sitta inne och knappt röra på sig. 
 

Det skulle kosta ganska mycket att införa sommarkortet igen, men om man kollar på Estlands huvudstad Tallinn, som har fri kollektivtrafik för alla 430 000 invånare året runt, så borde det vara möjligt för Uppsala som har 220 000 invånare att låta bara ungdomarna åka gratis under sommaren, och det skulle vara ett väldigt bra sätt för Uppsala att hjälpa till i striden för miljön, då Uppsala gör mycket “reklam” för att panta och plocka upp skräp, men hur mycket gör det direkt för miljön? Det skulle vara mycket mer hjälpsamt för miljön att minska bilresor då flera tusentals ton koldioxid från avgaser skulle försvinna. 
 

Det skulle vara mycket lättare för de som bor utanför tätorten att kunna vara med vänner på sommaren. Just nu är ett stort alternativ moped, mopedbil eller A-traktor för de som bor utanför tätorten. De släpper också ut avgaser, men framförallt kostar det otroligt mycket att äga någon av de ovanstående då bensinpriset är på över 15 kr/litern, och då har man inte räknat med servicekostnader då många A-traktorer är gamla Volvor som går sönder ofta. 

De som inte har råd med buss eller eget färdmedel behöver alltså skjuts av sina föräldrar, men om de inte kan skjutsa så kan man inte åka dit man vill, vilket inte alls är bra då ekonomin inte ska sätta stopp för att barn ska ha ett roligt sommarlov. 
Så, det finns otroligt många fördelar med sommarkort, så inför detta igen!