Är verkligen två av tre ungdomar krigsodugliga?

Alla medborgare behöver en totalförsvarsutbildning, skriver Sten Aleman.

Förr i tiden ansågs alla kunna bidra på något sätt inom totalförsvaret, skriver Sten Aleman.

Förr i tiden ansågs alla kunna bidra på något sätt inom totalförsvaret, skriver Sten Aleman.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2024-04-20 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Två av tre ungdomar, som skulle kunna kallas till mönstring, håller idag inte måttet. Detta är inget nytt fenomen. För drygt 20 år sedan konstaterade man att två tredjedelar inte uppfyllde de krav som värnpliktiga uppfyllde på 70-talet. 

Står svenska folket står inför en gigantisk hälsokris? Närsynthet, svaga ryggar, övervikt, allergi, dålig kondition, stillasittande och dåliga kostvanor undergräver psykiskt och fysiskt välmående. Hur kommer det sig att på 10 år förvandlas hälften av de som tidigare ansågs krigsdugliga till ”kronvrak”? 

År 1990 kallades 70-80% till militär grundutbildning. Strax därefter började man korta utbildningstiden, till fem månader för vissa, och efter något år infördes den så kallade utbildningsreserven, alltså att 5 000 undantogs från grundutbildning. Utbildningsreserven ökade raskt och runt 2000-talet gjorde färre än 10 000 lumpen varje år. 

Mellan åren 1995-2005 (Göran Perssons regering) genomfördes den största förstörelsen av totalförsvaret. 95% av anläggningar och materiel avvecklades eller förstördes. Nu saknas logement och sängar. Plötsligt behövde det skapas en ny bild av försvaret. Något mytiskt, tekniskt överkvalificerat, som de gamla folkförsvarets soldater inte klarar av.

Rekryteringsmyndigheten letar alltså  fel på människor för att de inte duger, hänvisar till exempel till risken att hörselskador kan förvärras. Men egentligen är det en säng, uniform och ett vapen som saknas. Förr i tiden ansågs alla kunna bidra på något sätt, vilket innebar att det under ett år av sitt liv lärde sig prestera över den förmåga de trodde om sig själva, vilket stärkte deras självförtroende i ”robusta situationer”. Eftersom psykiska problem anges för att man ratar en person är det måhända egentligen lite fysiskt friluftsliv, praktiskt lösande av uppgifter tillsammans med andra medmänniskor, som behövs. 

Kriget i Ukraina visar ju tydligt att hela samhället drabbas och att det är önskvärt att hela befolkningen, förbereds för kriget, nödvändigtvis inte en militär, men civilförsvarsroll. Utmaningarna är de samma, raketbeskjutning, eldsvådor, raserade byggnader, vattenbrist och dåligt väder och uppgifter som måste lösas här och nu, av de som är tillgängliga och det spelar det ingen roll om du är allergisk, eller närsynt. Det är just du som kan rädda någon ur rasmassorna. 

Slutsats: Alla medborgare behöver en totalförsvarsutbildning, civil eller militär. Fokusera på vad folk kan istället för vad de inte kan.