Tre kompisar och jag äger en fastighet vid ett naturområde. Vi vill bygga ett hotell om 11 våningar. Enligt Boverkets kunskapsbank kan vi bortse från reglerna om inflytande från grannar och reglerna om skyddade växter, svampar och djur. Enligt våra egna undersökningar rymmer fastigheten växter, svampar och djur som skyddas både av nationella regler och av EU:s habitatdirektiv. I det senare gäller skyddet på individnivå. Eftersom det är vi själva som ska exploatera mark som vi själva äger innebär vår tolkning att reglerna inte kommer att hindra exploateringen.
I tolkningen utgår vi från Uppsala kommuns förvaltning av sina fastigheter. Enligt kommunens projektledare Sofie Laime tolkar Uppsala kommun Boverkets så kallade detaljplanekrav som att kommunen själva som fastighetsägare kan avgöra om ett projekt måste offentligt granskas i tre steg, inklusive möjligheten för överklagande vid Mark- och miljödomstolen. Kommunens tolkning innebär att det till synes är fritt fram att bygga en dagvattendamm såsom kommunen planerar göra det i Ekebydalen, i en del av fastigheten Flogsta 1:19. Bland annat med argumentet att det är Uppsala Vatten och Avlopp som ska bygga dagvattendammen i ett område som ägs av Uppsala kommun.
Uppsala kommun har sedan tidigare låtit göra egna undersökningar av området som visar att den EU-skyddade åkergroda och andra grodor och paddor har sina övervintringsplatser i området och att deras vandringsvägar mellan övervintringsplatserna i Hammarparken och häckningsplatserna i dammarna i Ekebydalen går genom området. Både djur, häckningsplatser och vandringsvägar skyddas av nationella och internationella regler. Lägg till at den rödlistade och hotade fågeln stare och andra fåglar söker sin föda i området.
Med Uppsala kommuns tolkning kommer de skyddade arterna inte ställa till problem för anläggningen av dagvattendammen som i sin tur är en förutsättning för exploateringen av Hammarparken som även den rymmer vandringsvägar och övervintringsplatser för bland annat EU-skyddade åkergroda. Att dagvattendamm-projektet, enligt förslag från Region Uppsala, planeras genomföras under vintern 2025/2026 innebär att alla de groddjur som har grävd ner sig för vintern inte ens kan fösas bort. Genom sin tolkning av Boverkets detaljplanekrav kommer Uppsala kommun på ett enkelt sätt att lösa grodproblemet en gång för alla.
Det känns befriande att veta att även vårt hotellbygge blir så pass enkelt.