Äppelvin i gårdsbutiker ett lyft för Uppland

Stefan Eldh gläds åt att det nu verkar som om gårdsbutiker kommer att kunna sälja alkoholhaltiga drycker.

"Med gårdsförsäljning av drycker kommer förutsättningarna för odling av äpplen och bär att stärkas, liksom turismen på vår vackra uppländska landsbygd", skriver Stefan Eldh.

"Med gårdsförsäljning av drycker kommer förutsättningarna för odling av äpplen och bär att stärkas, liksom turismen på vår vackra uppländska landsbygd", skriver Stefan Eldh.

Foto: Transportstyrelsen

Insändare2022-01-17 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så har utredningen och förslaget om alkoholdrycker i gårdsbutiker kommit. Och där föreslås att det ska bli tillåtet – med många förbehåll och begränsningar – för besökare av lokala producenter att köpa med sig någon eller några flaskor öl, vin, fruktvin eller sprit. 

Första gången förslaget att tillåta försäljning i gårdsbutiker kom upp var i en insändare i Dagens Nyheter år 1997, skriven av undertecknad. Jag drev då företaget Salnecke Fruktvin. I politiken hamnade förslaget år 2001 genom en motion i riksdagen, undertecknad av Uppsalamoderaten, numera landshövdingen Per Bill efter förarbete av mig. 

De vanliga olyckskorparna har förstås kraxat. Men om nu förslaget efter 25 år blir verklighet, och denna gång verkar förutsättningarna bättre än tidigare, så kommer det varken att leda till att svenskarna dricker mer – utvecklingen går åt motsatt håll, glädjande nog – eller att Systembolaget förlorar sitt monopol. (Det senare olyckligtvis, bolaget är en ledsam rest av likriktnings-Sverige.)

Däremot kommer svenskarna att kunna stifta närmare bekantskap med en nygammal hantverkstradition, nämligen fruktvin, först och främst cider och äppelvin. Jag vet av egen erfarenhet att här finns drycker av högsta kvalitet som förtjänar att upptäckas av fler. I Uppland finns inte bara Sveriges äldsta äppelodling, den på Grönsöö utanför Enköping, utan här odlas också landets kanske finaste äpplen. De har en syrlig elegans i smaken som man inte uppnår i varmare trakter. Den kvalitén avspeglar sig i dryckerna.

Med gårdsförsäljning av drycker kommer förutsättningarna för odling av äpplen och bär att stärkas, liksom turismen på vår vackra uppländska landsbygd. Det ska vi tacka ja till!