Använd överskottet till förmån för äldre

Uppsala kommun hade ett överskott på nästan 1,2 miljarder kronor 2021. Använd en del av sitt överskott till, just det, att undanröja brister inom vård för och omsorg om äldre, föreslår Harald Nordlund och styrelsen SPF Luthagen.

Det finns brister i äldrepolitiken som bör rättas till anser skribenten.

Det finns brister i äldrepolitiken som bör rättas till anser skribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-03-22 07:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala kommun har en förhållandevis god ekonomi, att döma av presenterat preliminärt resultat för 2021. Överskottet är nästan 1,2 miljarder kronor. Kommunens budget anger ett resultat på 290 miljoner kronor.

Innan slutsatser dras beträffande utrymme för, till exempel, förstärkningar av välfärden måste självklart tas hänsyn till slag av intäkter. Engångsintäkter är av annat slag än långtidsprognostiserade skatteintäktsökningar. Överskottet består av både och. Alltnog kan konstateras att resultatet för befintlig verksamhet är cirka 134 miljoner kronor bättre än vad som budgeterats.

Inte minst inom äldrepolitiken finns problem, vars lösning, enligt vår uppfattning, inte bör skjutas på framtiden. Uppsala kommun, tycks oss i dag ha en ekonomi, som både tillåter och motiverar insatser.

En stor majoritet av äldre är nöjda med det omhändertagande man får. Det finns emellertid även en annan verklighet. En mycket stor andel upplever oro och brottas med ångestkänslor och man upplever en ofrivillig ensamhet. Socialstyrelsen har beräknat att så många som runt tjugo procent lider av psykisk ohälsa. Tiden för erhållande av plats på äldreboende är ibland väldigt lång. Väl där möts den äldre av bra och kvalificerat omhändertagande men även av språksvårigheter och bristande kompetens.

Vi har i Sverige väldigt höga ambitioner. Familjerna ska inte behöva ta ansvar, man ska inte behöva sluta jobba. Det offentliga, det vill säga vi tillsammans, ska ordna det. I de flesta andra länder finns inte sådana förväntningar. Anhöriga ska i Sverige inte behöva ta ansvar för vården av äldre. Det innebär i sin tur att vi gemensamt tilldelar vården de resurser, som krävs för att undanröja, till exempel, ovan nämnda problem. 

Vår förhoppning är att Uppsala kommun, med den insikt man har om problemen inom äldrepolitiken, i stället för att klä begreppet kvalitetsförsämringar i begrepp såsom effektiviseringar, använder en del av sitt överskott till, just det, att undanröja brister inom vård för och omsorg om äldre.